Infofinanciar > Lumea la zi > Dmitri Medvedev amenință! „Dacă Germania îl va aresta pe Vladimir Putin, se va declanșa al Treilea Război Mondial”
Lumea la zi

Dmitri Medvedev amenință! „Dacă Germania îl va aresta pe Vladimir Putin, se va declanșa al Treilea Război Mondial”

Medvedev sursa foto Romania Libera
sursă foto Romania Libera

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a avertizat că orice încercare a Germaniei de a-l aresta pe președintele Vladimir Putin în baza mandatului Curții Penale Internaționale ar putea declanșa al treilea război mondial.

Curtea, care are sediul la Haga, în Olanda, a concluzionat pe 16 martie că Vladimir Putin a comis crime de război în invazia sa imperialistă din Ucraina, citând în special deportarea ilegală a copiilor ucraineni în diferite părți ale Rusiei.

Este pentru prima dată când un mandat de arestare a fost emis împotriva liderului unuia dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU.

Arestarea lui Vladimir Putin ar declanșa al III-lea Război Mondial

Dmitri Medvedev, care ocupă funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei și care a fost, de asemenea, prim-ministru timp de opt ani, a declarat că, dacă autoritățile germane vor încerca să-l aresteze pe președintele rus în baza mandatului de arestare emis de CPI, ar fi o declarație de război împotriva Rusiei.

”Să ne imaginăm – e clar că aceasta este o situație care nu se va întâmpla niciodată, da – dar, totuși, să ne imaginăm că s-a adeverit. Actualul șef al unui stat nuclear a ajuns pe teritoriul, să zicem, al Germaniei și a fost arestat. Ce este aceasta? O declarație de război împotriva Federației Ruse! Și în acest caz, toate rachetele noastre vor zbura către Bundestag, către cancelar și așa mai departe”, a spus politicianul.

Germania este unul dintre cei 30 de membri ai NATO, alături de SUA, astfel că avertismentul lui Medvedev sugerează că orice arestare ar pune alianța militară în război cu Rusia, declanșând al treilea război mondial.

Comentariile fostului președinte vin la câteva zile după ce Marco Buschmann, ministrul german al justiției, a declarat pentru ziarul Bild că Putin ar fi arestat dacă ar intra pe teritoriul german. Conform mandatului Curții Penale Internaționale, cele 123 de state membre ale acesteia, inclusiv Germania, ar fi obligate să îl aresteze pe Putin și să îl predea instanței., informează Newsweek.

123 de state sunt obligate de CPI să îl aresteze pe Putin

Buschmann a declarat: „Mă aștept ca CPI să contacteze rapid Interpolul, precum și statele participante și să le ceară să se conformeze cererii. „Germania va fi apoi obligată să îl aresteze pe președintele Putin atunci când acesta va intra pe teritoriul german și să îl predea CPI.”

Comentând cuvintele ministrului german al Justiției, Marco Buschmann, potrivit cărora Berlinul ar fi obligat să respecte decizia CPI și să-l aresteze pe liderul rus dacă va ajunge pe teritoriul Germaniei, Medvedev a remarcat: ”Înțelege el că acesta este o declarație de război? Sau a studiat prost?”

Medvedev consideră că decizia CPI ”creează un potențial negativ colosal” pe fundalul relațiilor deja proaste ale Moscovei cu Occidentul. „Avem deja relații foarte proaste cu lumea occidentală, ei bine, probabil că nu au fost mai rele în toată istoria. Chiar și la momentul când Churchill a ținut discursul de la Fulton, erau mai bine”, a spus acesta, citat de TASS.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.