Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia impune condiții pentru a semna noul tratat nuclear: SUA trebuie să-și schimbe comportamentul
Lumea la zi

Rusia impune condiții pentru a semna noul tratat nuclear: SUA trebuie să-și schimbe comportamentul

SUA și Rusia Sursa foto PSnews
Sursa foto: PSnews

Rusia condiționează reactivarea Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic. Noul START va avea loc doar dacă Administraţia de la Washington îşi schimbă abordarea politică faţă de Moscova, precizează adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov.

Americanii au avut tentative de a-l convinge pe președintele rus Vladimir Putin să revină asupra deciziei sale.

Încercările SUA de a îndupleca Rusia

„Ca reacţie la decizia preşedintelui Vladimir Putin de suspendare a Noului Tratat START, americanii şi-au intensificat eforturile pentru a convinge Rusia să se răzgândească şi să revină la negocierile pe tema Acordului, astfel încât să fie reluate inspecţiile. Dar acest lucru este imposibil”, a explicat vineri Serghei Riabkov, într-un interviu.

Moscova ar putea reconsidera dezia sa și reveni la respectarea Noului Tratat START „doar dacă Washingtonul îşi reanalizează poziţia faţă de Rusia”, a vrut să scoată în evidență oficialul rus, Serghei Riabkov.

De asemenea, și Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a afirmat că a avut discuţii „constructive” cu secretarul de Stat american Antony Blinken, cu ocazia întrevederii de săptămâna trecută ce a avut loc la reuniunea Grupului G20 din New Delhi, India. Principalele teme de discuție au fost reprezentate de situaţia armelor nucleare şi conflictul din Ucraina, potrivit spuselor de vineri ale lui Serghei Lavrov.

Retragerea Rusiei de la tratat

„În această privință sunt forțat să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea în tratatul privind armele strategice ofensive”, a declarat liderul rus în timpul unui discurs complex ținut în fața parlamentului Rusiei.

„NATO are mai multe state nucleare: Franţa, Marea Britanie. Nu avem voie să nu ţinem cont de asta. Acordul din 2010 privind armele strategice este uitat, SUA s-au retras din el, relaţiile noastre s-au degradat”, a mai precizat Vladimir Putin.

„Dacă SUA o vor face, o vom face şi noi. Nu o vom face primii, dar vom replica imediat”, a spus Președintele rus în încheierea discursului său, care a durat aproape două ore.

Preşedintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunţat în februarie suspendarea Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START), semnat cu Statele Unite. Vladimir Putin a denunţat atitudinea Occidentului în conflictul militar din Ucraina. Drept reacţie, Preşedinţia SUA a anunţat cu mai multe ocazii că vrea să contacteze Administraţia de la Moscova pentru discuţii despre acţiuni ce vizează stabilitatea nucleară.

Ministerul de Externe de la Moscova a anunțat că Rusia nu se va întoarce la respectarea Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START) până când Statele Unite nu îşi vor schimba atitudinea și practicile faţă de conflictul din Ucraina.

„Până când Statele Unite nu îşi schimbă comportamentul, până nu vedem semnale privind o abordare a logicii comune în ceea ce fac în relaţia cu Ucraina, nu vedem nicio şansă ca decizia de suspendare a Tratatului Noul START să fie revizuită sau reexaminată”, a afirmat pe 1 martie Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, potrivit știripesurse.ro.