Lumea la zi

SUA face presiuni asupra Chinei! Secretarul american al Apărării: „Trebuie evitate acțiunile destabilizatoare”

sursa foto the telegraph
sursa foto the telegraph

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a îndemnat China să evite „acțiunile destabilizatoare” față de Taiwan, în cadrul primei sale întâlniri față în față cu ministrul apărării, Wei Fenghe, de la vizita președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, la Taipei, în luna august.

În discuțiile purtate marți în Siem Reap, Cambodgia, șeful Pentagonului a cerut, de asemenea, ca cele două părți să mențină liniile de comunicare deschise și a avertizat asupra „comportamentului din ce în ce mai periculos” al avioanelor militare chineze în regiunea Indo-Pacific, potrivit unei declarații a oficialilor americani după încheierea întâlnirii.

„Secretarul Austin a subliniat necesitatea de a gestiona în mod responsabil competiția și de a menține liniile de comunicare deschise”, potrivit declarației, citată de Hindusan Times.

Joe Biden s-a întâlnit cu Xi Jinping

Întâlnirea reprezintă cel mai recent efort de a pune relația SUA-China pe o bază mai stabilă, după primele discuții personale dintre președintele chinez Xi Jinping și președintele american Joe Biden, săptămâna trecută, în Indonezia. Chiar dacă cele două părți nu au rezolvat diferențele profunde privind Taiwanul, drepturile omului, restricțiile impuse de SUA asupra exporturilor de tehnologie sau alte probleme, ele au încercat cel puțin să restabilească legăturile de bază, pentru a evita o escaladare a tensiunilor.

Statele Unite au urmărit cu îngrijorare cum China și-a dezvoltat armata, devenind una dintre cele mai puternice forțe militare din lume. Săptămâna trecută, SUA au recunoscut public pentru prima dată că China a instalat noi rachete balistice cu rază de acțiune mai mare pe cele șase submarine cu propulsie nucleară, ceea ce îi permite să lovească SUA continentale de la o distanță mult mai mică.

Wei și Austin au vorbit ultima dată în iunie, în Singapore, când cea mai mare parte a conversației s-a axat pe Taiwan, problema cea mai dificil de rezolvat între cele două părți. Declarațiile repetate ale președintelui Biden, potrivit cărora SUA ar apăra Taiwanul dacă ar fi atacat, au alarmat oficialii chinezi și au semnalat pentru mulți o schimbare de politică americană cunoscută sub numele de „ambiguitate strategică”, în care Washingtonul nu oferă detalii despre răspunsul exact pe care l-ar putea avea.

Taiwanul riscă să declanșeze o confruntare între SUA și China

Deși oficialii administrației Biden insistă asupra faptului că politica SUA față de Taiwan este neschimbată, ei au acuzat, de asemenea, Beijingul că modifică status quo-ul prin manevrele și exercițiile militare mai frecvente din jurul insulei. Înaintea întâlnirii cu Austin, Wei a condamnat demersurile americane de a vinde arme Taiwanului, pe care îl consideră parte a teritoriului său.

Oficialii lui Biden au cerut în repetate rânduri „bariere de protecție” pentru a preveni ca tensiunile dintre cele două state să scape de sub control. În întâlnirea de sâmbătă cu vicepreședintele Kamala Harris la Bangkok, Xi a subliniat, de asemenea, opinia sa că este nevoie de mai multă comunicare între părți.

„Sper că ambele părți vor intensifica înțelegerea reciprocă, vor reduce neînțelegerile și judecățile greșite și vor face împreună eforturi pentru ca relațiile sino-americane să revină pe o cale sănătoasă și stabilă”, a declarat Xi Jinping.

Într-un potențial acord, declarația Pentagonului a precizat că cele două părți au discutat despre războiul Rusiei din Ucraina și au reiterat că „se opun utilizării armelor nucleare sau amenințărilor de a le utiliza”. Austin a criticat, de asemenea, recentele lansări de rachete nord-coreene și a cerut Chinei să „aplice pe deplin” rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU împotriva programului de înarmare al Pyongyangului.

Austin a sosit în Cambodgia luni seară, după ce s-a întâlnit cu ministrul indonezian al apărării la Jakarta. Șeful Pentagonului urmează să se întâlnească cu omologii săi din Filipine, India, Vietnam și Cambodgia în cursul zilei de marți.