Lumea la zi

Liderii din regiunea Asia-Pacific au ajuns la un consens! Membrii APEC condamnă războiul din Ucraina

Liderii din regiunea Asia-Pacific au ajuns la un consens! Membrii APEC condamnă războiul din Ucraina
sursa foto: bangkok post

La finalul summit-ului de cooperare economică Asia-Pacific (APEC) care s-a desfășurat la Bangkok, Tailanda, liderii mai multor state participante au condamnat războiul din Ucraina și agresiunea Rusiei, așa cum s-a întâmplat și în cadrul summitului G20 din Bali, Indonezia.

În declarația finală a summit-ului, liderii au căzut de acord asupra condamnării agresiunii ruse din Ucraina, făcând referire la efectele dezastruoase ale acesteia asupra economiei globale și a crizei cu care lumea se confruntă la momentul actual. Deși APEC este un for de cooperare economică, asemenea G20, liderii nu au putut trece cu vederea consecințele de natură economică la nivel mondial.

„În acest an, am asistat, de asemenea, la un impact negativ și mai mare al războiului din Ucraina asupra economiei mondiale”, se arată în declarație, în care se precizează că majoritatea membrilor au condamnat ferm războiul, conform Reuters.

Majoritatea statelor au condamnat ferm războiul

Printre participanții la summitul APEC se numără Kamala Harris, ca reprezentat al Statelor Unite, președintele chinez Xi Jinping, prim-ministrul japonez Fumio Kishida, premierul canadian Justin Trudeau, alături de reprezentanți ai Rusiei, Coreei de Sud, Australiei, Mexic, Indonezia, Taiwan și alte state din zona asiatică.

”Majoritatea membrilor au condamnat ferm războiul din Ucraina şi au subliniat că acesta cauzează suferinţe umane imense şi sporeşte vulnerabilităţile existente în economia mondială”, arată declaraţia finală a Summitului APEC, citată de G4Media.

Documentul a fost aprobat de toate ţările membre ale APEC, inclusiv de Rusia şi China, aceasta din urmă abţinându-se să critice public Moscova pentru invadarea Ucrainei. Rusia a fost reprezentată de viceprim-ministrul Andrei Belousov.

Liderii APEC au făcut ecoul declarației G20, deoarece au făcut referire la rezoluțiile ONU care deplâng agresiunea Rusiei și cer retragerea completă și necondiționată a acesteia din Ucraina, dar au remarcat, de asemenea, o varietate de opinii.

„Au existat alte opinii și evaluări diferite ale situației și ale sancțiunilor. Recunoscând că APEC nu este forumul pentru a rezolva problemele de securitate, recunoaștem că problemele de securitate pot avea consecințe semnificative pentru economia globală”, a declarat blocul.

Rusia este membră atât a G20, cât și a APEC, dar președintele Vladimir Putin nu a fost prezent la niciunul dintre aceste summituri, fiind reprezentat de înalți oficiali ai statului.

Tensiunile continuă și în Asia

Forumul din acest an, la care au participat cele 21 de state membre, a fost găzduit de Thailanda, cu scopul de a întări colaborarea în cadrul zonei de liber schimb a Asiei-Pacific (FTAAP), pe fondul tensiunilor geopolitice legate de războiul din Ucraina și de punctele fierbinți din regiune, cum ar fi Taiwanul și peninsula coreeană.

Declarația finală a liderilor APEC a afirmat că grupul va susține și va consolida în continuare un sistem comercial multilateral bazat pe regulile stabilite, dar a recunoscut, de asemenea, că sunt necesare eforturi mai intense pentru a aborda provocări precum creșterea inflației, securitatea alimentară, schimbările climatice și dezastrele naturale.

Unul dintre punctele centrale ale discuțiilor de la Bangkok a fost și problema tensiunilor dintre SUA și China, a căror relație s-a deteriorat în ultimele luni, pe fondul intervențiilor americane asupra Taiwanului.

Președintele chinez Xi Jinping a stat de vorbă cu premierul japonez Fumio Kishida, în cadrul primei întâlniri dintre liderii celor două țări asiatice din ultimii aproape trei ani. Ambele părți au făcut apel la mai multă cooperare, după o întrerupere a comunicării în legătură cu punctele de dispută, unul dintre acestea fiind Taiwanul.