Lumea la zi

BBC: Taiwanul va fi centrul discuțiilor dintre Xi Jinping și Joe Biden de la summitul G20

sursa foto the telegraph
sursa foto the telegraph

Președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping se vor întâlni săptămâna viitoare la summitul din Indonezia, în cadrul primei lor întâlniri în persoană de la preluarea mandatului de către Biden în 2020. Se așteaptă ca problema Taiwanului să ocupe un loc central în timpul discuțiilor dintre cei doi lideri.

Mult-așteptata întâlnire are loc într-un moment în care relațiile dintre cele două superputeri s-au deteriorat considerabil. Acest lucru a fost alimentat de pretențiile Beijingului asupra Taiwanului autoguvernat și de asertivitatea sa tot mai mare în Asia.

SUA a răspuns prin restricționarea accesului la semiconductori, folosiți în domeniul tehnologic al cipurilor. Acest lucru a afectat economia Chinei, axată pe exporturi, care folosește tehnologia pentru a produce și vinde orice, de la telefoane la mașini electrice, relatează BBC.

SUA și China, o relație tensionată

Având în vedere recenta creștere a tensiunilor și agresivitatea retoricii, aliații asiatici ai Americii, precum India, Japonia și Australia, vor urmări îndeaproape întâlnirea programată să aibă loc luni în Bali, înainte de summitul G20. Xi Jinping a petrecut cea mai mare parte a pandemiei în China și abia recent a început să călătorească din nou în străinătate.

„Sunt sigur că vom discuta despre Taiwan… și ceea ce îmi doresc de la  această discuție este să stabilim care sunt fiecare dintre liniile noastre critice”, a declarat Biden într-o conferință de presă joi, după ce Casa Albă a confirmat întâlnirea. În acest fel, ei pot „determina dacă sunt sau nu în conflict unul cu celălalt… și dacă sunt, cum să rezolve acest conflict și cum să lucreze împreună”, a spus Biden. Cu toate acestea, el a adăugat, de asemenea, că nu este dispus să „facă nicio concesie fundamentală” cu privire la politica SUA privind Taiwanul.

Beijingul consideră insula autonomă ca fiind propriul său teritoriu care trebuie să fie unit cu partea continentală. Însă Taiwanul se consideră independent. Joe Biden, spre deosebire de președinții americani anteriori, a declarat în repetate rânduri că SUA ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii chinezești. Dar Casa Albă a revenit întotdeauna asupra comentariilor sale, insistând că poziția Washingtonului de „ambiguitate strategică”, în temeiul căreia nu se angajează să apere Taiwanul, dar nici nu exclude această opțiune,  rămâne neschimbată.

Între timp, Xi a spus Armatei Populare de Eliberare (APL) să „își concentreze toată energia pentru a purta un război… și să își construiască capacitatea de a câștiga”, potrivit rapoartelor presei de stat de la începutul acestei săptămâni. Xi ar fi spus că armata trebuie să „consolideze pregătirea militară în vederea pregătirii pentru război”, deoarece China se află într-o poziție „instabilă și incertă”. Tensiunile au crescut în august, când președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul. China a răspuns cu exerciții militare pe scară largă în jurul insulei.

Biden reafirmă că SUA ar apăra Taiwanul împotriva Chinei

Joi, Casa Albă a declarat că va informa Taiwanul cu privire la rezultatele întâlnirii Biden-Xi, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan afirmând că scopul este de a face Taiwanul să se simtă „sigur și confortabil” în legătură cu sprijinul SUA. Între timp, ministrul chinez de Externe a declarat că SUA ar trebui să colaboreze cu China pentru a evita neînțelegerile și aprecierile greșite, adăugând că, deși dorește pacea cu SUA, „problema Taiwanului” se află în centrul intereselor sale.

La congresul Partidului Comunist Chinez de luna trecută, Xi a reiterat poziția Chinei cu privire la Taiwan, potrivit căreia „nu vor promite niciodată să renunțe la utilizarea forței”. El a spus că își rezervă opțiunea de a „lua toate măsurile necesare” dacă „forțele exterioare” interferează cu pretențiile Chinei.

Statele Unite se află de mult timp pe o linie fină în ceea ce privește Taiwanul. O piatră de temelie a relației sale cu Beijingul este politica „O singură Chină”, conform căreia Washingtonul recunoaște un singur guvern chinez – la Beijing – și nu are legături oficiale cu Taiwanul. Dar, de asemenea, menține relații strânse cu Taiwanul și îi vinde arme în conformitate cu Legea privind relațiile cu Taiwanul, care prevede că SUA trebuie să furnizeze insulei mijloacele necesare pentru a se apăra singură.