Lumea la zi

China, centre de spionaj în SUA! Ce dorește Xi Jinping

china, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Statele Unite sunt profund îngrijorate de apariția unor „secții de poliție” îmfințate de guvernul chinez, neautorizate, în orașele americane din toată țara. Acesta au scopul de a desfășura operațiuni de influență asupra chinezilor de peste hotare, a declarat directorul FBI, Christopher Wray.

„Sunt foarte îngrijorat de acest lucru. Suntem conștienți de existența acestor stații”, a declarat Wray în cadrul unei audieri a Comisiei pentru Securitate Internă și Afaceri Guvernamentale din Senatul SUA, recunoscând prezența unei activitatăți de investigare a FBI la momentul actual, însă a refuzat să ofere detalii.

„Dar, pentru mine, este scandalos să cred că poliția chineză ar încerca să se instaleze, cum ar fi, în New York, să spunem, fără o coordonare adecvată. Această  încercare abuzează  suveranitatea țării și încalcă procesele standarde de cooperare judiciară și de aplicare a legii”, a adăugat acesta.

Wray, întrebat de senatorul republican Rick Scott dacă astfel de posturi încalcă legislația americană, a declarat că FBI „analizează parametrii legali”, relatează TheGuardian.

Stații chineze, și în Europa

Stații chineze de acest tip nu se află doar în orașe americane precum New York! „Safeguard Defenders”, o organizație pentru drepturile omului cu sediul în Europa, a publicat în septembrie un raport care dezvăluie prezența a zeci de „stații de serviciu” ale poliției chineze în marile orașe din întreaga lume.

În raport se spunea că aceste stații reprezintă o prelungire a eforturilor Beijingului de a exercita presiuni asupra cetățenilor chinezi și ale rudelor acestora din străinătate pentru a se întoarce înapoi în China pentru a fi puși sub acuzare penală. De asemenea, raportul le leagă de activitățile Departamentului de lucru al Frontului Unit al Chinei, un organism al Partidului Comunist însărcinat cu răspândirea propagandei sale în străinătate.

La începutul lunii, guvernul chinez a fost acuzat de Olanda pentru prezența unor astfel de stații, însă ministrul de Externe al Chinei a negat categoric existența centrelor. Nu doar atât, dar China a susținut că acestea au fost create pentru a-i ajuta pe cetățenii chinezi să își reînoiască documentele.

Acuzațiile penale ale Statelor Unite

Wray a declarat că Statele Unite au făcut o serie de acuzații asupra  guvernului chinez care ar hărțui, urmării, ar supraveghea și șantaja persoane din Statele Unite care nu sunt de acord cu liderul chinez Xi Jinping. „Este o problemă reală și ceva despre care discutăm și cu partenerii noștri străini, deoarece nu suntem singura țară în care s-a întâmplat acest lucru”, a avertizează el.

Statele Unite au deschis în octombrie acuzații penale împotriva a șapte cetățeni chinezi acuzați că au desfășurat o campanie de supraveghere și hărțuire împotriva unui rezident american și a familiei sale, într-un efort al guvernului chinez de a-l repatria pe unul dintre ei înapoi în China.

Acesta a fost cel mai recent caz al Departamentului de Justiție care vizează efortul Chinei de a depista persoanele din străinătate pe care Beijingul le numește suspecți de infracțiuni, cunoscut sub numele de „Operation Fox Hunt”(Operațiunea de Vânare a Vulpii).