Lumea la zi

SUA avertizează! Consecințele catastrofale dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina

Putin arme nucleare sua alarabiya.net
sursă foto: alarabiya.net

Statele Unite au avertizat cu privire la „consecințele catastrofale” în cazul în care Moscova ar folosi arme nucleare în Ucraina, după ce ministrul rus de Externe a declarat că regiunile care organizează referendumuri ar beneficia de protecție deplină dacă ar fi anexate de Moscova.

Voturile din patru regiuni din estul Ucrainei, care vizează anexarea teritoriilor pe care Rusia și-a impus influența în cea mai mare parte de începerea conflictului din februarie, au început încă de vineri și se extind pe o perioadă de patru zile. Luni, 26 septembrie, se vor închide urnele. Parlamentul rus ar putea lua măsuri pentru a oficializa anexarea în doar câteva zile.

Prin încorporarea celor patru zone Luhansk, Donețk, Kherson și Zaporizhzhia în Rusia, Moscova ar putea ataca pentru a le recuceri ca ofensivă asupra Rusiei însăși, un avertisment pentru Kiev și aliații săi occidentali. Anexările rusești cresc riscul unei confruntări militare directe între Rusia și alianța militară NATO, întrucât trupele ucrainene folosesc arme occidentale.

Ce spun americanii?

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat duminică că Statele Unite vor răspunde în mod decisiv la orice utilizare de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei și că a explicat Moscovei „consecințele catastrofale” la care se va expune: „Dacă Rusia depășește această linie, vor exista consecințe catastrofale pentru țara însăși. Statele Unite vor răspunde în mod decisiv”, a declarat Sullivan pentru NBC, citat de REUTERS.

Ultimul avertisment al SUA a urmat unei amenințări nucleare abia voalate făcute miercurea trecută de președintele Vladimir Putin, care a declarat că Rusia va folosi orice armă pentru a-și apăra teritoriul. Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a făcut această afirmație mai direct, sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă, după ce s-a adresat Adunării Generale a ONU de la New York.

Lavrov nu dă înapoi

Întrebat dacă Rusia ar avea motive să folosească arme nucleare pentru a apăra regiunile anexate, el a spus că teritoriul rus, inclusiv teritoriul „consacrat în continuare” în viitor în Constituția Rusiei, „se află sub protecția deplină a statului”. În discursul său, Lavrov a încercat să justifice războiul de șapte luni purtat de Rusia în Ucraina, repetând afirmațiile Moscovei, potrivit cărora guvernul ales la Kiev a fost instalat în mod ilegitim și plin de neonaziști.

El a prezentat opoziția față de ceea ce Rusia numește o „operațiune specială” ca fiind limitată la Statele Unite și la țările aflate sub influența sa, deși aproape trei sferturi dintre statele din adunare au votat pentru a „mustra” Rusia și a-i cere să se retragă. Ucraina și aliații săi au respins referendumurile ca fiind o „farsă menită să justifice o escaladare a războiului și o campanie de mobilizare a Moscovei” după recentele pierderi de pe câmpul de luptă.

Truss, implicată în conflict

Premierul britanic Liz Truss a declarat că Marea Britanie și aliații săi nu ar trebui să țină cont de amenințările lui Putin, care a făcut ceea ce ea a numit „o greșeală strategică”, deoarece nu a anticipat forța reacției din partea Occidentului: „Nu ar trebui să îi ascultăm declarațiile de sabotaj și amenințările false. În schimb, ceea ce trebuie să facem este să continuăm să impunem sancțiuni Rusiei și să continuăm să îi susținem pe ucraineni”, a declarat Truss pentru CNN.

Agențiile de presă ruse au citat surse neidentificate care au declarat că cele două camere ale Parlamentului de la Moscova ar putea dezbate proiecte de lege pentru încorporarea noilor teritorii chiar joi. Agenția de stat RIA Novosti a declarat că Putin s-ar putea adresa vineri Parlamentului într-o sesiune comună extraordinară.

Moscova încurakează pe deplin referndumurile

Rusia spune că referendumurile, organizate după ce Ucraina a recucerit întinderi din nord-estul țării în cadrul unei contraofensive luna aceasta, permit populației din aceste regiuni să își exprime punctul de vedere. Teritoriul controlat de forțele rusești în cele patru regiuni reprezintă aproximativ 15% din Ucraina, cam cât Portugalia. Acesta s-ar adăuga Crimeii, pe care Rusia susține că a anexat-o deja în 2014 și care are aproape dimensiunea Belgiei.

Forțele ucrainene controlează în continuare o parte din teritoriu în fiecare dintre cele patru regiuni, inclusiv aproximativ 40% din Donețk și capitala provinciei Zaporizhzhia. Lupte grele sunt în desfășurare de-a lungul întregului front, în special în nordul Donețkului și în Kherson.

Zelenski este încrezător

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat duminică că țara sa va recâștiga tot teritoriul luat de Rusia: „Ne vom elibera cu siguranță întreaga țară, de la Kherson la regiunea Luhansk, din Crimeea până în regiunea Donețk”, a declarat el pe aplicația de mesagerie Telegram.