Infofinanciar > Lumea la zi > FOREIGN POLICY: Rusia își trimite minoritățile etnice în „mașinăria de tocat carne”
Lumea la zi

FOREIGN POLICY: Rusia își trimite minoritățile etnice în „mașinăria de tocat carne”

FOREIGN POLICY: Rusia își trimite minoritățile etnice în „mașinăria de tocat carne”
sursă foto Twitter

Mobilizarea haotică care a rezultat de pe urma anunțurilor făcute de Putin arată că durerea de pe urma războiului nu va fi împărțită egal pe teritoriul Rusiei, scrie Amy Machinnon, reporter specializat în securitate națională și intelligence, de la Foreign Policy.

Anunțul președintelui rus Vladimir Putin cu privire la o mobilizare militară parțială a trimis miercuri unde de șoc în Buriația, o republică muntoasă din estul Siberiei, la aproximativ 3.500 de mile de Moscova.

Pe măsură ce recrutorii militari au început să bată la uși cu somația în mână și aproape o duzină de școli din capitala regiunii au fost transformate în centre de recrutare, activiștii spun că unii bărbați din zone îndepărtate au recurs să se ascundă în pădure, în timp ce alții fug din țară, înregistrându-se cozi lungi la granițele Rusiei.

„Astăzi, Buryatia a trăit una dintre cele mai groaznice nopți din istoria sa”, a scris joi pe Facebook Alexandra Garmazhapova, președintele Fundației Free Buryatia.

Somații militare primite de minoritățile etnice

Deși din toată țara au apărut rapoarte despre bărbați care primesc somații militare – inclusiv unii dintre cei arestați pentru că au protestat la Moscova – intensitatea eforturilor de recrutare din Buriația a alimentat și mai mult suspiciunile că minoritățile etnice sunt trimise să lupte și să moară în Ucraina într-un mod disproporționat. Regiunea găzduiește aproape 1 milion de oameni, dintre care aproximativ 30% sunt din punct de vedere etnic buriat și împărtășesc legături culturale și istorice strânse cu Mongolia.

Această strategie a fost folosită și în timpul anexării Crimeei, când peste noapte, trupe militare care nu purtau niciun steag pe echipamente, au intrat în regiune pentru a o „stabiliza”. Omuleții verzi, așa cum au fost numiți într-un mod hilar de presa internațională, erau în mare parte minorități etnice din Rusia.

„Luptă pentru viitorul tău!”

În ultimele două zile au apărut rapoarte despre bărbați recrutați din orașele și satele din Yakutia, o regiune mare, dar slab populată din nord-estul Siberiei, care găzduiește o populație de etnici iakuti. Potrivit presei locale, se așteaptă să fie recrutați 4.500 de bărbați din regiune. În Daghestan, o republică majoritară musulmană din sudul Rusiei, bărbații locali pot fi văzuți certându-se cu un oficial neidentificat care îi încurajează să se înroleze. „Lupți pentru viitorul copiilor tăi”, a spus femeia.

„Nici măcar nu avem un prezent”, răspunde un bărbat din mulțime. „Despre ce fel de viitor vorbești?”

Datorită istoriei sale de imperiu și expansiunea teritorială, Rusia găzduiește peste 160 de grupuri etnice diferite, conform recensământului din 2010 al țării. Grupurile etnice și indigene reprezentau 20% din populația țării din 2002.

Oficialii ruși au fost profund secreți cu privire la pierderile lor pe câmpul de luptă, pe care americanii le estimează că ar putea ajunge până la 20.000 de morți și pe care ucrainenii le consideră de două ori mai numeroase.

Minoritățile etnice, sacrificate de Putin

Analizele grupurilor de activiști și mass-media au ridicat suspiciuni că minoritățile etnice mor cu rate disproporționat de ridicate. Serviciul rus al BBC a examinat rapoartele privind peste 6.000 de pierderi confirmate pe câmpul de luptă și a constatat că până la începutul lunii septembrie, trupele din Daghestan, Buriația și Krasnodar din sudul Rusiei au pierdut cei mai mulți soldați – peste 200 de morți din fiecare regiune. Prin comparație, doar 15 oameni din regiunea Moscovei, care reprezintă aproape o zecime din populația Rusiei, au fost uciși în luptă.

Regiunile rusești sunt semnificativ mai sărace decât vestul Rusiei. În Buriația, unde salariul mediu lunar este de o treime din cel de la Moscova și Sankt Petersburg, armata le-a oferit localnicilor posibilitatea unui venit stabil. „Armata pentru ei înainte de război a fost o modalitate bună de a câștiga bani și de a avea grijă de ipotecile lor”, a spus Natalia Arno, președintele Fundației Rusia Liberă, care este originară din regiune.

Unitățile din districtul militar de est al Rusiei – care cuprinde Buriația și mari părți ale Siberiei, cea mai neglijată dintre regiunile militare ale Rusiei – au condus asaltul asupra Kievului în primele zile ale războiului, în unele dintre cele mai intense lupte de până acum. Trimiterea de trupe din regiunile mai sărace și mai îndepărtate permite Kremlinului să evite deranjarea bogaților de la oraș.

„Acești oameni sunt mai puțin apărați”, a spus Vasily Matenov, fondatorul Asians of Russia, organizație care a fost lansată pe rețelele de socializare în urmă cu patru ani pentru a aduna rușii din moștenirea asiatică. „Dacă ar începe să-i adune pe moscoviți, atunci toată lumea ar auzi despre asta”.

Fostul președinte mongol îi cere lui Putin încheierea războiului

Într-o adresă video de vineri, fostul președinte mongol Tsakhiagiin Elbegdorj i-a cerut lui Putin să oprească războiul. „Știu că de la începutul acestui război sângeros, minoritățile etnice care trăiesc în Rusia au suferit cel mai mult”, a spus el. „Mongolii Buryat, Mongolii Tuva și Mongolii Kalmyk au suferit mult. Au fost folosiți ca nu altceva decât carne de tun.”

Rata ridicată a pierderilor de trupe a Rusiei pare să continue, noii recruți din cadrul mobilizării fiindu-le oferite doar două săptămâni de antrenament, pe fondul întrebărilor persistente dacă Moscova este capabilă să echipeze sute de mii de noi soldați.

În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, noi organizații ale societății civile care reprezintă minoritățile etnice ale Rusiei din Iakutia, Buriația și Kalmukia au fost înființate pentru a protesta împotriva războiului și a educa soldații cu privire la drepturile lor legale. Grupurile sunt „un fenomen absolut nou”, a spus Arno.

Hărțuirea și discriminarea împotriva minorităților etnice din Rusia sunt fenomene obișnuite și mulți au văzut asta prin implicarea Kremlinului în campania de „denazificare” din Ucraina, a spus Arno. „Mulți dintre ei spun că Rusia are nevoie de denazificare”.