Infofinanciar > Lumea la zi > The Telegraph: Războiul lui Putin din Ucraina se apropie de un eșec
Lumea la zi

The Telegraph: Războiul lui Putin din Ucraina se apropie de un eșec

Putin mobilizare sursa foto foreignpolicy.com
sursa foto foreignpolicy.com

La Moscova, „războiul invizibil” al lui Putin este acum imposibil de ascuns. Un val de proteste și panică întâmpină discursul de mobilizare al liderului rus adresat națiunii, pe măsură ce devine evident că războiul său din Ucraina eșuează.

Până în această săptămână, războiul din Ucraina al lui Vladimir Putin a fost aproape complet invizibil pentru majoritatea moscoviților.

„Z” – simbolul războiului – dispăruse de pe copertinele, vitrinele magazinelor și chiar de pe mașinile particulare din capitala Rusiei până în aprilie. Filialele închise ale McDonald’s și Starbucks au fost înlocuite de clone locale asemănătoare. Restaurantele, cafenelele și cluburile de noapte au continuat să funcționeze în mod obișnuit.

După o scurtă perioadă de probleme logistice la începutul războiului, rafturile supermarketurilor erau pline – inclusiv multe produse de import care au încălcat sancțiunile, iar rubla a crescut chiar la noi cote. Festivitățile din tot orașul au continuat în mod normal și, cu excepția câtorva spectacole considerate „nepatriotice” de către un nou comitet al Dumei, teatrele erau și ele pline.

„Moscova este un regat fermecat în care totul este complet, complet normal și nu se întâmplă nimic rău nicăieri”, a glumit un important producător de teatru moscovit. „Categoric, în niciun caz capitala unei țări care duce cel mai mare război al secolului XXI”.

Iluzia s-a prăbușit

Miercuri, această iluzie s-a prăbușit în urma discursului belicos al lui Putin care a anunțat mobilizarea parțială. Pentru milioane de ruși care au ignorat în mod deliberat conflictul, războiul din Ucraina a trecut brusc de la aproape invizibil la urgent și personal.

Deși Putin și ministrul său al apărării, Serghei Șoigu, au făcut eforturi mari pentru a sublinia că apelul la mobilizare privea doar „oameni cu experiență militară” și că „studenții nu trebuie să se îngrijoreze”, chemarea bruscă la arme a unor oameni în mare parte lipsiți de voință a venit, în expresia rusă, ca un tunet pe un cer senin.

„Fiecare rus știe că atunci când guvernul spune că în mod sigur nu va face ceva, este pe cale să facă acel lucru”, a declarat Irina Bukova, 43 de ani, un psiholog moscovit al cărui partener de 48 de ani a făcut serviciul militar obligatoriu la începutul anilor 1990.

„Ei spun că mobilizarea este doar a foștilor soldați profesioniști. Dar toată lumea vorbește despre faptul că următorul pas va fi al tuturor celor care au avut vreodată o pregătire militară de orice fel.”

Potrivit lui Bukina, un vecin a raportat că fiul său arhitect, care a absolvit recent facultatea, și toți colegii săi de clasă – care au urmat o pregătire militară obligatorie ca geniști la universitate – au primit chemarea.

Introducerea chiar și a unei mobilizări parțiale a fost o mișcare pe care Kremlinul a evitat-o până acum, Putin făcând o promisiune solemnă cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, pe 8 martie, că recruții „nu participă și nu vor participa la ostilități”‘.

Dar o campanie de recrutare la nivel național, atât de către armata rusă, cât și de către compania militară privată Wagner Group, afiliată Kremlinului, nu a reușit în mod clar să producă suficienți voluntari, în ciuda faptului că au oferit bonusuri echivalente cu salariul pe câteva luni și au recrutat în mod activ hoți și criminali din închisorile rusești. Încercarea Kremlinului de a duce războiul cu o armată de oameni dispensabili a eșuat.

Proteste violente în capitala rusă

Pe vechea stradă Arbat din Moscova, o mulțime de aproximativ 200 de persoane, majoritatea tineri, s-a adunat pentru a protesta. Mulți dintre ei purtau măști în încercarea de a evita să fie reperați de camerele de recunoaștere facială – o tactică preferată în urma protestelor sporadice din februarie și începutul lunii martie.

„Nu războiului!”, au scandat ei la unison înainte ca poliția să intervină cu viteza fulgerului pentru a-i înghesui în autobuze.

„Nu-mi mai este frică de nimic”, a spus Maria, o femeie de vârstă mijlocie care s-a alăturat protestului. „Nu-mi voi da copiii pentru a lupta în acest război sângeros”. O altă femeie, care se agăța de doi prieteni bărbați în timp ce poliția îi târa de pe stradă, a strigat: „Putin este un trădător! El a ruinat Rusia!”

Potrivit organizației pentru drepturile omului OVD-info, aproximativ 1.300 de persoane au fost reținute la proteste în peste 30 de orașe din Rusia, majoritatea fiind eliberate după ce au plătit amenzi de până la 700 de lire sterline. Însă mulți protestatari bărbați de vârstă militară nu au fost la fel de norocoși.

Mai mulți activiști de opoziție, printre care Kirill Goncharov, membru de frunte al partidului Iabloko, au publicat joi fotografii ale unor documente în care li se ordonă să se prezinte la birourile locale de recrutare.

Pentru moment, recruții nu sunt încă eligibili pentru serviciul militar de primă linie în Ucraina, dar serviciul militar este în mod clar folosit ca pedeapsă pentru disidență. „Era de așteptat ca [autoritățile] să înceapă să folosească mobilizarea încă din prima zi pentru a pune presiune asupra protestatarilor”, a declarat Pavel Chikov, șeful asociației Agora a avocaților pentru drepturile omului.

Mobilizare sau mormânt?

Vladimir Solovyov, principalul propagandist al Kremlinului, a promis pe canalul său Telegram că toți opozanții regimului se vor regăsi imediat în uniformă. Poliția „va verifica imediat documentele la fața locului, îi va identifica, îi va reține și îi va trimite la birourile de înregistrare și înrolare militară”. Rețelele de socializare rusești au inventat rapid termenul „mogilizatsita” pentru chemarea lui Putin, o combinație între cuvântul rusesc mogila, sau mormânt, și mobilizare.

Cozi neobișnuit de lungi pentru a părăsi țara au fost raportate în noaptea de miercuri spre joi și joi dimineața la punctele de trecere a frontierei altădată pustii, inclusiv la cele cu Mongolia și Kazahstan în est și Georgia în sud, unde sute de mașini au fost fotografiate blocate într-un ambuteiaj masiv în timpul nopții.

În regiunea Chelyabinsk, care se învecinează cu Kazahstanul, zeci de bărbați au fost văzuți stând lângă mașinile lor în dimineața următoare. Pe aeroporturile din Moscova, polițiștii de frontieră ar fi efectuat controale prin sondaj asupra tinerilor, chestionându-i cu privire la eligibilitatea lor de a fi chemați în armată.

Decizia bruscă a lui Putin de a anula șase luni de așa-numită „mobilizare ascunsă” și de a face publică o convocare la nivel național, chiar dacă deocamdată parțială, i-a luat prin surprindere nu doar pe rușii obișnuiți, ci și pe cei din interiorul politicii. „Cred că mulți oameni [din elita rusă] au fost luați prin surprindere”, a declarat un fost înalt oficial de la Kremlin care a lucrat îndeaproape cu Putin până în 2016.

„Din punct de vedere politic, aceasta este o mișcare pe care nu ai face-o decât dacă ai fi disperat – este o schimbare de mesaj. Nu totul merge conform planului”.

Putin a fost discret la Vladivostok

Într-adevăr, Putin însuși, în discursurile recente de la Vladivostok și Samarkand, a făcut tot posibilul pentru a fi cât mai discret posibil, vorbind despre „provocările” economiei rusești, dar fără a menționa în mod explicit războiul.

Deși protestele împotriva mobilizării au fost reduse, creșterea bruscă a vizibilității războiului este posibil să trimită unde de șoc periculoase din punct de vedere politic în societatea rusă. Deși o mare majoritate a îl susțin în continuare pe Putin, sondaje private ale Kremlinului, care au fost publicate în iulie, au arătat că rușii erau împărțiți în mod egal între a susține continuarea conflictului sau încheierea păcii.

Aproximativ 15% dintre respondenți s-au declarat ferm în favoarea a ceea ce Kremlinul numește „operațiunea militară specială”, un număr similar de respondenți s-au declarat ferm împotrivă, cu o diferență de 35-35% între cei care au fost ușor pentru și cei care s-au opus ușor.

După mobilizarea parțială a lui Putin, un lucru este clar: planul Kremlinului de a păstra un nivel scăzut al războiului și de a lupta cu ajutorul voluntarilor dispensabili, al trupelor coloniale din provinciile minorităților etnice, cum ar fi Buriatia și Cecenia, sau al deținuților din închisori, a eșuat.

Cu sute de mii de ruși care se confruntă cu perspectiva de a fi trimiși la război împotriva voinței lor, sub amenințarea închisorii, războiul lui Putin – și eșecurile sale – a devenit brusc foarte vizibil.