Lumea la zi

Confruntare la ONU între Lavrov și Occident! Ministrul rus va fi chestionat pe tema atrocităților din Ucraina

Serghei Lavrov- sursa foto - hotnews.ro
Serghei Lavrov- sursa foto - hotnews.ro

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov se va confrunta joi, 22 septembrie,  cu omologii săi ucraineni și occidentali, inclusiv cu secretarul de stat american Antony Blinken, cu ocazia reuniunii Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite pe tema atrocităților comise în Ucraina.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și procurorul Curții Penale Internaționale, Karim Khan, vor informa organul format din 15 membri, care se reunește în timpul reuniunii anuale a liderilor mondiali cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, în timp ce Consiliul de Securitate se întrunea la New York pentru a discuta despre îngrijorările occidentale cu privire la faptul că Moscova plănuia o astfel de acțiune. „A fost comisă o crimă împotriva Ucrainei și cerem o pedeapsă dreaptă”, a declarat miercuri, 21 septembrie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în fața adunării, într-o înregistrare video. „Crima a fost comisă împotriva vieților poporului nostru. Crima a fost comisă împotriva demnității femeilor și bărbaților noștri.”

ONU nu poate lua măsuri semnificative împotriva Rusiei

Ucraina, Statele Unite și alte țări au acuzat Rusia de crime de război în Ucraina. Rusia neagă că a vizat civili în timpul a ceea ce numește „operațiunea sa militară specială”, descriind acuzațiile de încălcare a drepturilor omului drept o campanie de defăimare. Consiliul de Securitate se reunește la o zi după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat mobilizarea a sute de mii de ruși pentru a lupta în Ucraina, a trecut la anexarea unor porțiuni de teritoriu ucrainean și a amenințat că va folosi arme nucleare.

Consiliul nu a putut lua nicio măsură semnificativă în privința Ucrainei, deoarece Rusia este un membru permanent cu drept de veto, alături de Statele Unite, Franța, Marea Britanie și China. Reuniunea de joi va fi cel puțin a 20-a oară când Consiliul de Securitate se reunește pe tema Ucrainei în acest an.

După ce Guterres și Khan vor face un rezumat, vor vorbi cei 15 membri ai Consiliului, urmați de Ucraina, mai multe țări europene, Belarus și șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell. În iulie, Lavrov a părăsit o reuniune a Grupului celor 20 de miniștri de externe din Indonezia, când s-a confruntat cu apeluri pentru încetarea războiului și critici privind conflictul care alimentează o criză alimentară globală. Lavrov a denunțat Occidentul pentru „critici frenetice”.

Deși era puțin probabil ca locul Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU să rămână gol în timpul reuniunii, nu era clar cât timp Lavrov ar putea rămâne în sală. Procurorul-șef al Ucrainei pentru crime de război a declarat luna trecută pentru Reuters că biroul său investighează aproape 26.000 de cazuri de suspiciuni de crime de război comise de la invazia Rusiei din 24 februarie și a acuzat 135 de persoane.

Oficialii ucraineni au declarat săptămâna trecută că au găsit sute de cadavre, unele cu mâinile legate la spate, îngropate pe teritoriul din apropierea orașului nord-estic dacă Izium, recucerit de la forțele rusești, în ceea ce Zelenskiy a numit dovezi ale crimelor de război comise de invadatori.

Șeful administrației pro-ruse, care a abandonat zona cu o săptămână mai devreme, i-a acuzat pe ucraineni că au înscenat atrocitățile din Izium.Săptămâna aceasta, Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a înregistrat 5.916 civili uciși și 8.616 răniți în Ucraina de la începutul conflictului.