Infofinanciar > Lumea la zi > Senatul francez a adoptat reforma sistemului de pensii! Zilele întregi de proteste violente n-au blocat legea
Lumea la zi

Senatul francez a adoptat reforma sistemului de pensii! Zilele întregi de proteste violente n-au blocat legea

Proteste FranțaSursă foto: Aleph News
Sursă foto: Aleph News

Peste 200 de acţiuni de protest au avut loc în oraşele din Franţa. Oamenii au protestat faţă de reforma pensiilor propusă de Guvern. Franţa se confruntă cu zile întregi de manifestaţii împotriva planurilor de reformă a pensiilor ale preşedintelui Emmanuel Macron. Anterior, oamenii au protestat prin greve, care au afectat rafinăriile, transportul public şi alte servicii publice

Protestul a început în luna ianuarie fiind organizat de o coaliţie a principalelor sindicate franceze. Sindicaliştii speră să menţină presiunea asupra guvernului pentru a retrage reforma pensiilor, a cărei principală măsură este prelungirea cu doi ani a vârstei de pensionare până la 64 de ani.

Conducerea țării ignoră revolta cetățenilor

Senatul francez a adoptat sâmbătă, cu 195 de voturi pentru și 112 voturi împotrivă, planul nepopular de reformă a pensiilor al președintelui Emmanuel Macron, un proiect de lege a cărui măsură cheie este creșterea vârstei de pensionare cu doi ani, la 64 de ani.

Camera superioară a Parlamentului francez a votat textul legii în urma celei de-a șaptea zile de manifestații naționale împotriva planului. O majoritate a alegătorilor se opun legii, potrivit sondajelor de opinie. Acum că Senatul a adoptat proiectul de lege, acesta va fi examinat de o comisie mixtă formată din deputați din Camera inferioară și Camera superioară, probabil miercuri.

În cazul în care comisia ajunge la un acord, este probabil să aibă loc un vot final în ambele camere, dar rezultatul acestuia pare încă incert în camera inferioară, Adunarea Națională, unde partidul lui Macron are nevoie de voturile aliaților pentru a obține majoritatea. În cazul în care guvernul se teme că nu va avea suficiente voturi în camera inferioară, este încă posibil ca acesta să impună textul fără un vot parlamentar, prin așa-numita procedură 49:3., conform Reuters

Noi proteste în Franța, un milion de persoane ies în stradă

O zi suplimentară de greve și proteste la nivel național a fost planificată sâmbătă. Potrivit cifrelor ministerului de Interne, la protestele de sâmbătă ar putea să participe până la un milion de persoane. În total, au fost autorizate 200 de marşuri în întreaga ţară, care se desfăşoară pe parcursul zilei.

Protestele din Paris sunt violente. Omenii sunt revoltați de noua reformă care este în proces de aplicare. Mai mulți manifestanți au atacat forțele de ordine cu sticle, pietre, chiar și cu artificii. A fost nevoie de gaze lacrimogene pentru ca mulțimea să fie împrăștiată. Cetățenii declară că nu se vor opri pană nu li se va face vocea ascultată.

„Îi cerem în continuare lui Macron să asculte muncitorii. Face pe surdul momentan, dar vede că sunt foarte mulți oameni, că aceste reforme sunt respinse de toți muncitorii. Trebuie să dea înapoi, îi cerem să retragă aceste reforme”. „Dacă nu facem nimic, lucrurile nu se vor schimba. Trebuie să fim aici. Și trebuie să arătăm că nu cedăm. Guvernul nu vrea să cedeze, nici noi nu vrem”, au declarat participanții la proteste din capitala Franței.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.