Infofinanciar > Lumea la zi > Reuters: Gunoaiele se adună la Paris! Macron refuză întâlnirea cu sindicatele privind creșterea vârstei de pensionare în Franța
Lumea la zi

Reuters: Gunoaiele se adună la Paris! Macron refuză întâlnirea cu sindicatele privind creșterea vârstei de pensionare în Franța

Proteste Franța
Sursă foto: Pixabay

Gunoaiele s-au îngrămădit pe străzile din Paris, iar livrările de combustibil au fost blocate de la rafinării, în timp ce muncitorii au continuat grevele declanșate împotriva reformei pensiilor. Președintele Emmanuel Macron, însă, a refuzat să se întâlnească cu sindicatele și a declarat că reforma trebuie să meargă înainte.

În timp ce dezbaterea privind reforma a continuat în Senat, vineri, muncitorii au blocat livrările de combustibil care să părăsească rafinăriile TotalEnergies (TTEF.PA) și Esso, în timp ce alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă și întreținerea unor reactoare nucleare EDF (EDF.PA) a fost amânată.

Efectele grevei

Până în prezent, impactul nu a fost major, deoarece vremea rece a împiedicat ca gunoiul din Paris și din alte orașe să miroasă urât. Cât despre benzinării, nu există încă cozi, deoarece automobiliștii și operatorii stațiilor de alimentare au anticipat perturbările.

Dar sindicatul dur CGT de la rafinăria Donges a TotalEnergies a declarat că greva va continua cel puțin până joi, iar sindicatele de colectare a gunoiului nu au stabilit nicio dată pentru reluarea serviciilor.
Într-o scrisoare adresată sindicatelor, Macron a refuzat să accepte cererea lor de întâlnire, spunând că sindicatele au avut suficient timp să negocieze cu guvernul în ultimele luni și că acum este momentul ca parlamentul să revizuiască reforma, a cărei măsură cheie este o prelungire cu doi ani a vârstei de pensionare până la 64 de ani.

„Nu subestimez nemulțumirea pe care o exprimați și nici teama multor francezi că nu va exista o pensie pentru ei”, a spus Macron în scrisoarea publicată de presa franceză.

El a adăugat că nu va face niciun compromis în ceea ce privește necesitatea de a restabili un echilibru financiar durabil al sistemului de pensii pentru a garanta pensiile generațiilor viitoare.

La rafinăria TotalEnergies din Donges, în vestul Franței, liderul sindical CGT Fabien Prive Saint-Lanne l-a criticat pe Macron pentru că a refuzat să se întâlnească cu sindicatele și a declarat că muncitorii au decis să continue greva cel puțin până joi.

„Președintele refuză să se întâlnească cu sindicatele… disprețul său față de lumea muncii nu poate decât să acutizeze furia oamenilor și va duce fie la violențe în stradă, fie la răzbunare împotriva lui Macron în cabina de vot”, a declarat el.

Demonstrațiile continuă

Sindicatele plănuiesc mai multe marșuri la nivel național sâmbătă. Potrivit unei note a Ministerului de Interne, citată de televiziunea franceză BFM, poliția se așteaptă ca între 800.000 și un milion de persoane să manifesteze.

Sondajele de opinie arată că majoritatea alegătorilor se opun planului lui Macron.

Marți, 1,28 milioane de persoane au ieșit în stradă în demonstrații în întreaga țară, cea mai mare prezență la vot în cea de-a șasea zi de proteste împotriva reformei din acest an.

Livrările de carburanți au fost, de asemenea, întrerupte la rafinăria Fos, operată de Esso, subsidiară a ExxonMobil (XOM.N), a declarat un purtător de cuvânt al CGT.

Perturbările la terminalele de gaz natural lichefiat (GNL) au continuat, compania Fluxys (FLUX.BR) declarând că debarcaderul și platforma de încărcare a camioanelor de la terminalul său din Dunkerque nu erau disponibile, iar capacitatea de livrare a fost redusă la minimum.

Acțiunile de grevă au redus, de asemenea, producția de energie electrică în Franța cu 16,6 gigawați (GW), aproximativ 25% din totalul aprovizionării actuale cu energie electrică, la centralele nucleare, termice și hidroelectrice, a declarat CGT, dar consumatorii au resimțit un impact redus, deoarece compania de stat EDF a reușit să compenseze deficitul, conform reuters.com.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.