Infofinanciar > Lumea la zi > Protestele se extind ca focul în Europa. Care sunt revendicările protestatarilor
Lumea la zi

Protestele se extind ca focul în Europa. Care sunt revendicările protestatarilor

Banner al „Vestelor Galbene”
Credit imagine: Shutterstock

Europa este zguduită de proteste în momentul de față. Principalele puncte ale manifestațiilor sunt Grecia, Franța și Belgia. În ultimele zile, și teritoriul Georgiei este martor la activități de protest, adesea violente. Cel mai surprinzător este că în fiecare dintre țări, motivul este unul diferit.

Astfel, în Grecia, incidentul declanșator a fost tragedia feroviară de săptămâna trecută, care a curmat 57 de vieți. Mulți manifestanți sunt de părere că această catastrofă era pe cale să se întâmple de mult timp. Sistemul feroviar deficitar și lipsa de reabilitări aduse acestuia sunt responsabile pentru tragedie în ochii protestatarilor.

„Furia noastră a devenit o luptă organizată. Nu vom permite ca această crimă să fie uitată. În același timp, vom lupta pentru siguranţa transportului, pentru măsuri de sănătate și asigurări pentru toți lucrătorii”, a declarat un participant la manifestații. Menționăm că acest accident feroviar este cel mai grav din istoria țării sud-europene.

Protestele sindicatelor: Franța, Belgia și Italia

În Vest, manifestațiile sunt conduse de formațiuni sindicale. Franța fierbe în special din cauza creșterii vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Principalele puncte de întâlnire ale protestatarilor sunt Paris și Marsilia, unde au avut loc ciocniri violente între manifestanți și forțele de ordine. Cei din urmă au ajuns să folosească gaze lacrimogene și au reținut câteva zeci de persoane care manifestau.

Muzeul Luvru a devenit un punct fierbinte al discursului anti-guvernamental. Protestatarii au scandat împotriva reformelor din cel mai celebru muzeu al lumii.

În Belgia, principalele grupări care protestează sunt formate din sindicatele pompierilor. În ciuda orientărilor politice diferite, ele s-au unit sub același crez: că vârsta de pensionare trebuie să rămână la 60 de ani, nu să crească până la 67. De asemenea, pompierii cer o creștere a salariilor, motivată de faptul că volumul lor de muncă a crescut considerabil.

Și în Italia se cer drepturi pentru muncitori. Angajații din transporturi au început o grevă de proporții, blocând pietonii în stații și gări. Majoritatea autobuzelor, metrourilor și trenurilor nu au mai plecat din depou, conform observatornews.ro.

Studiu de caz: situația dramatică din Georgia

Protestatarii georgieni, câteva mii la număr, au scandat două nopți la rând în fața Parlamentului pentru abrogarea legii „agenților străini”. Manifestanții au considerat acest proiect legislativ ca fiind de inspirație rusă și anti-european.

Partidul Visul Georgian, care se află în momentul de față la guvernare, a refuzat să abroge legea, în ciuda reacțiilor pe care le-a întâmpinat din partea opoziției și poporului, relatează politik.md.

„Noi propunem un astfel de pas: înconjurăm pașnic și calm parlamentul de ambele părți… Să o facem pașnic. Facem apel la poliție să nu se confrunte cu protestatarii pașnici”, a spus Giorgi Vashadze, care conduce partidul de opoziție Strategy Agmashenebeli. Realitatea a fost, însă, alta: manifestațiile au devenit violente, forțele de ordine încercând să înăbușe mitingul. Polițiștii au folosit gaze lacrimogene și grenade asomatoare.

Totuși, în dimineața de joi, 09.03.2023, Visul Georgian a retras proiectul de lege care declanșase manifestațiile violente.