Infofinanciar > Lumea la zi > Întâlnire constructivă între Franța și Marea Britanie. Rishi Sunak promite jumătate de miliard de euro pentru lupta Parisului cu imigrația
Lumea la zi

Întâlnire constructivă între Franța și Marea Britanie. Rishi Sunak promite jumătate de miliard de euro pentru lupta Parisului cu imigrația

Rishi Sunak și Emmanuel Macron
sursa foto: flickr.com

Premierul britanic Rishi Sunak a avut recent o vizită la Paris, unde s-a întâlnit cu președintele francez Emmanuel Macron. Cei doi au convenit asupra unor legături mai strânse în domeniul apărării și securității, angajându-se la o mai mare colaborare în susținerea Ucrainei și în regiunea Indo-Pacific, titrează Reuters. De asemenea, britanicii promit suma de jumătate de miliard de euro în ajutorarea Parisului privind imigranții care traversează Canalul Mânecii.

Rishi Sunak s-a deplasat la Paris împreună cu mai mulți miniștri de rang înalt pentru un summit amplu care va acoperi, de asemenea, migrația și energia, în timp ce cele două țări încearcă să repare legăturile bilaterale care au avut de suferit în urma deciziei Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană.

Invazia Rusiei în Ucraina a servit la întărirea acestor legături franco-britanice și, înainte de întâlnire, biroul lui Sunak a declarat că Marea Britanie și Franța se vor coordona în ceea ce privește furnizarea de arme către Ucraina și antrenarea pușcașilor marini ucraineni. De asemenea, ei vor discuta despre stabilirea unei prezențe maritime europene permanente în Indo-Pacific și despre dezvoltarea de armament de atac de precizie profundă de ultimă generație pentru a consolida capacitățile NATO, transmite Reuters.

Ajutor britanic de jumătate de miliard de euro pentru Franța

Astfel, Marea Britanie va plăti 540 de milioane de euro, în mai multe tranșe, ca Parisul să-i împiedice pe imigranţi să mai traverseze Canalul Mânecii în ambarcaţiuni mici. Măsura a fost decisă, vineri, la summitul franco-britanic, de la Paris.

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a întâmpinat la Paris pe premierul britanic Rishi Sunak, pentru primul summitul franco-britanic din ultimii 5 ani. Problema migrației, dezbătută de cei doi, s-a accentuat în ultimii ani, în ciuda acordurilor semnate între Paris şi Londra pe acest subiect. Doar anul trecut, peste 45.000 de migranţi au traversat Canalul Mânecii ca să ajungă în Marea Britanie – de cinci ori mai mulți față de 2021.

„Pe măsură ce ne confruntăm cu amenințări noi și fără precedent, este vital să fortificăm structurile alianței noastre, astfel încât să fim pregătiți să facem față provocărilor viitorului. Este ceea ce vom face la summitul Marea Britanie-Franța”, a declarat Sunak într-un comunicat.

Marea Britanie a declarat că anul viitor va găzdui cea de-a patra reuniune a Comunității Politice Europene – o grupare propusă de Macron pentru a aprofunda cooperarea europeană în urma invaziei Rusiei în Ucraina în urmă cu un an. Sunak a mai spus că dorește să abordeze „flagelul migrației ilegale”, în timp ce încearcă să meargă mai departe cu Franța pentru a opri bărcile mici care ajung pe coasta de sud a Angliei peste Canalul Mânecii.

„Cu siguranță, vom merge acolo cu ambiția de a conveni să mergem mai departe pentru a opri bărcile care fac aceste traversări periculoase”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Sunak înaintea călătoriei.

Intervenții pe termen scurt privind migrația

„În primul rând, cred că trebuie să ne concentrăm asupra a ceea ce trebuie să facem pe termen scurt pentru a preveni tocmai aceste migrații și pentru a încerca să desființăm toate aceste grupuri, aceste rețele și contrabandiști. Pe termen scurt, trebuie să remediem consecințele Brexit-ului, Multe dintre problemele pe care le avem sunt consecințe directe ale Brexit-ului și, probabil, unele dintre aceste consecințe au fost subestimate, dar trebuie să le reparăm”, a transmis și Emmanuel Macron, președintele Franței.

În noiembrie, Marea Britanie și Franța au semnat un acord în valoare de 72,2 milioane de euro (74,5 milioane de dolari) pentru a intensifica eforturile de a opri migranții ilegali să facă această călătorie periculoasă, iar săptămâna aceasta Marea Britanie a prezentat o nouă lege pentru a aborda această problemă.

În ceea ce privește securitatea energetică, Sunak și Macron vor discuta despre cum pot asigura surse de energie mai fiabile și mai ieftine. EDF Energy, parte a grupului francez EDF (EDF.PA), a declarat joi că va prelungi cu doi ani durata de viață a centralelor sale nucleare Hartlepool și Heysham 1 din Marea Britanie, până în martie 2026.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.