Infofinanciar > Info > Se decide ce se va întâmpla cu reforma pensiilor speciale. Marius-Constantin Budăi merge în Parlament
Info

Se decide ce se va întâmpla cu reforma pensiilor speciale. Marius-Constantin Budăi merge în Parlament

Budăi Sursa foto WOWBiz
Sursa foto: WOWBiz

Mâine, ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, va merge în Parlament pentru a da explicații în ceea ce privește reforma pensiilor speciale. Acest lucru se întâmplă în contextul în care legea este blocată în Senat, după două amânări. Tot mâine, Budăi va trebuie să ofere și o dată la care va veni în fața deputaților și senatorilor cu noua lege a pensiilor.

Această reformă a pensiilor speciale nu este una sigură deoarece nu elimină nedreptățile din sistem, și totodată, nu creează pensii bazate pe contributivitate.

Mâine se iau deciziile privind veniturile românilor

Astfel, mâine, Budăi a fost invocat în Parlament, pentru a oferii explicații pentru aceste lucruri, mai ales că proiectele vor face parte din jalonul din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Nu a fost prezentat nici impactul bugetar pe care îl va avea această reformă, fiind principalul motiv pentru care senatorii nu au votat pentru acest proiect. În momentul de față, proiectul este blocat, deoarece ministrul Muncii a fost invitat la comisii, însă nu s-a prezentat.

O altă problemă este reprezentată de faptul că oficialii nu vor să spună că pensiile militarilor intră tot la categoria de pensii speciale. Este extrem de menționat în acest caz, că inclusiv în raportul Băncii Mondiale se prezintă faptul că acest tip de pensii trebuie introduse în reformă. Oficialul român a ținut să facă o precizare legată de impozitarea pensiilor, susținând că există „ o recomandare în raportul Băncii Mondiale, dar tot în raportul Băncii Mondiale se spune că acest lucru să se facă cu consultarea Ministerului de Finanțe și de acolo să vină propunerile și soluția, și așa vom face”.

Pensiile i-au pus capac lui Marius-Constantin Budăi 

Mâine, cu siguranță, este o zi extrem de aglomerată pentru Marius-Constantin Budăi, deoarece ministrul Muncii va trebui să prezinte și noua lege a pensiilor în fața senatorilor și deputaților având în vedere faptul că face parte dintr-un jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență și trebuie să fie finalizat în prima parte a anului curent.

Săptămâna trecut, Marius-Constantin Budăi a spus că reforma pensiilor speciale include recalcularea acelor venituri al căror cuantum depășește venitul încasat de pensionar în perioada în are se fala în activitate.

„Spus aşa, tăiate, e aşa… prea direct. Vor fi recalculate acele pensii care depăşesc cuantumul veniturilor încasate în timpul activităţii. Absolut toate. Cu precizarea clară că nu se va atinge nimeni de partea de contributivitate”, a declarat acesta.

Budăi a spus că  pensiile speciale vor ajunge la pensionarii care au fost magistrați, iar recalcularea acestora se va face luând în calcul 80% din venitul brut al pensionarului. Condiția pentru acest lucru va fi aceea ca venitul brut de la pensie să nu fie mai mare decât venitul net pe care îl primea atunci când lucra, conform realitatea.net.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.