Infofinanciar > Lumea la zi > Șeful forței rusești Wagner avertizează! „Dacă trupele noastre se retrag, Rusia poate pierde Bahmutul”
Lumea la zi

Șeful forței rusești Wagner avertizează! „Dacă trupele noastre se retrag, Rusia poate pierde Bahmutul”

Evgeni Prigojin, Sursă foto: TASS
Sursă foto: TASS

Șeful forței rusești de mercenari Wagner a avertizat că poziția Rusiei în jurul orașului Bahmut din estul Ucrainei este în pericol dacă trupele sale nu primesc muniție, acesta fiind cel mai recent semn de tensiune între Kremlin și șeful miliției private.

Oficialii militari și analiștii ucraineni au raportat, de asemenea, că liderii Brigăzii 155 a Rusiei care luptă în apropierea orașului Vuhledar, la sud de Bahmut, se opun ordinelor de atac după ce au suferit pierderi severe în încercările de a-l captura.

Rusia poate pierde Bahmutul

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele rusești au lovit un centru de comandă al Regimentului ucrainean Azov din sud-estul regiunii Zaporojie. Ministerul nu a oferit detalii despre atac. Reuters nu a putut verifica în mod independent relatările de pe câmpul de luptă.

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că liniile de front ale Rusiei din apropierea Bahmut s-ar putea prăbuși dacă forțele sale nu vor primi muniția promisă de Moscova în februarie.

„Deocamdată, încercăm să ne dăm seama care este motivul: este doar birocrație obișnuită sau o trădare”, a declarat Prigozhin, referindu-se la absența muniției, pe canalul Telegram al serviciului său de presă duminică.

Șeful mercenarilor îi critică în mod regulat pe șefii apărării și pe generalii de top din Rusia. Luna trecută, el l-a acuzat pe ministrul apărării Serghei Șoigu și pe alții de „trădare” pentru că a reținut livrările de muniții pentru oamenii săi.

Într-o înregistrare video de aproape patru minute publicată sâmbătă pe canalul Telegram al Orchestrei Wagner, Prigojin a declarat că trupele sale sunt îngrijorate că guvernul vrea să le prezinte drept posibili țapi ispășitori în cazul în care Rusia pierde războiul.

„Dacă Wagner se retrage acum din Bahmut, întregul front se va prăbuși”, a spus Prigojin. „Situația nu va fi dulce pentru toate formațiunile militare care protejează interesele rusești”.

Apărarea ucraineană rezistă

O victorie a Rusiei în Bahmut, cu o populație de aproximativ 70.000 de locuitori înainte de război, i-ar oferi primul premiu major într-o ofensivă de iarnă costisitoare, după ce anul trecut a chemat sute de mii de rezerviști. Rusia spune că ar fi un pas înainte pentru finalizarea cuceririi regiunii industriale Donbas, unul dintre cele mai importante obiective ale sale.

Volodimir Nazarenko, un comandant al trupelor ucrainene din Bahmut, a declarat că nu a existat niciun ordin de retragere și că „apărarea rezistă” în condiții sumbre.

„Situația din Bahmut și din jurul său este foarte asemănătoare cu cea din iad, la fel ca pe întreg frontul de est”, a declarat Nazarenko într-o înregistrare video postată pe Telegram.

Armata ucraineană a declarat la începutul zilei de luni că forțele sale au respins 95 de atacuri rusești în zona Bahmut în cursul zilei precedente.

„Situația din Bahmut poate fi descrisă ca fiind critică”, a declarat analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov într-un comentariu video.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat intrarea trupelor în Ucraina în cadrul unei „operațiuni militare speciale” în urmă cu puțin peste un an.

De atunci, zeci de mii de oameni au fost uciși, milioane de oameni au fugit, iar orașele au fost reduse la ruine, dar forțele ucrainene, cu ajutorul armelor occidentale, au limitat avansurile rusești spre est și sud.

La nord de Bahmut, trupele rusești au avansat spre orașul Bilohorivka, chiar în interiorul regiunii Luhansk, și au bombardat mai multe așezări în direcția Kupiansk și Lyman, a declarat armata ucraineană.

La sud, armata ucraineană a declarat că forțele rusești au făcut pregătiri pentru o ofensivă în regiunile Zaporojie și Herson, bombardând zeci de orașe și sate, inclusiv orașul Herson, provocând victime civile.

Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iuriy Ihnat, a declarat că 13 drone kamikaze au fost doborâte duminică seara.

Refuzul de a continua

În apropiere de Vuhledar, la sud-vest de orașul Donețk, ocupat de Rusia, Ucraina a declarat că ofițerii superiori ai Brigăzii 155 a Rusiei, despre care Kievul spune că a suferit pierderi grele în ultima vreme, au refuzat să se supună ordinelor de atac.

„Liderii brigăzii și ofițerii superiori refuză să procedeze la un nou atac lipsit de sens, așa cum au cerut comandanții lor nepricepuți – să ia cu asalt poziții ucrainene bine apărate, cu puțină protecție sau pregătire”, a declarat armata ucraineană.

Analistul militar Zhdanov a declarat că două unități rusești de „cazaci”, cunoscute sub numele de Stepa și Tigru, și-au exprimat frustrarea față de comandanții lor și au refuzat să ia parte la orice nouă ofensivă asupra orașului de pe deal.

Ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, se află într-o vizită rară la forțele sale din Ucraina, acordând medalii și întâlnindu-se cu comandanții în weekend. Luni, el a vizitat orașul Mariupol din estul țării, capturat de forțele rusești anul trecut după un asediu de luni de zile, scrie Reuters.