Infofinanciar > Lumea la zi > Mai rezistă Bahmut-ul?Evgheni Prigojin: „Le dăm ucrainienilor șansa să părăsească orașul, care este practic încercuit”
Lumea la zi

Mai rezistă Bahmut-ul?Evgheni Prigojin: „Le dăm ucrainienilor șansa să părăsească orașul, care este practic încercuit”

sursă foto: stirileprotv.ro; trupele rusești aruncă în aer un pod vital din Bahmut
FOTO: stirileprotv.ro

Generalul ucrainean Oleksandr Sirski a efectuat astăzi o vizită în orașul Bahmut, bombardat masiv de truse care au dislocat în regiune unele din cele mai experimentate unități militare. Căile de acces care încă mai sunt controlate de trupele lui Zelenski fac cu greu față atacurilor întreprinse de artileria rusă și de trupele Wagner.

”Inamicul nu a abandonat speranţele de a captura Bahmutul şi continuă să acumuleze forţe pentru a ocupa oraşul”, potrivit unui comunicat emis de Forțele Terestre ucrainene. ”Ocupanţii ruşi au lansat unităţile cele mai pregătite ale grupării Wagner şi alte unităţi ale armatei ruse pentru capturarea localităţii” şi „se dau lupte intense în interiorul localităţii şi în împrejurimile ei”, informează comandamentul ucrainean.

Oleksandr Sirski își laudă trupele care luptă în orașul Bahmut

Comandantul Forțelor Terestre ucrainene, Oleksandr Sirski, în timp ce-și inspecta trupele, generalul a discutat cu militarii săi despre suplimentarea efectivelor ucrainene în regiunea Bahmutului. De asemenea, Sirski și-a lăudat trupele pentru profesionalismul și eroismul de care au dat dovadă.

Armata ucraineană a fost nevoită să arunce în aer un pod feroviar pentru a încetini înaintarea trupelor lui Vladimir Putin. La rândul lor, rușii au reușit să distrugă un pod vital pentru aprovizionarea armatei ucrainene cât și pentru retragerea trupelor ucrainene din orașul Bahmut despre care Evgheni Prigojin, liderul grupării Wagner susține că este încercuit de trupele pe care acesta le conduce.

”Înainte luptăm cu armata ucraineană profesionistă. Mai nou dăm doar de bătrâni și copii în oraș. Zilele lor în Bahmut sunt numărate, una, maximum două. Le dăm șansa să părăsească orașul, care este practic încercuit”, a declarat Evgheni Prigojin.

Oamenii lui Prigojin au fost vârful de lance al asaltului din estul Ucrainei timp de luni de zile. Moscova consideră orașul Bahmut, pe care îl numește după numele său din epoca sovietică, ca fiind o treaptă utilă pentru a cuceri orașe mai mari precum Kramatorsk și Sloviansk.

Prigojin îi solicită președintelui ucrainean să-și retragă trupele din orașul Bahmut

Prigojin i-a cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să își retragă forțele din micul oraș. Unități ale companiei militare private Wagner au înconjurat practic Bahmut. A mai rămas doar un singur drum (deschis forțelor ucrainene) Cleștele se strânge tot mai tare”, a precizat Prigojin într-un videoclip postat pe internet.

Reuters a localizat materialul video în care apare fondatorul grupării Wagner. Este vorba de satul Paraskoviivka, aflat la 7 km (4,3 mile) la nord de centrul orașului Bahhmut. Prigojin a anunțat capturarea localității Paraskoviivka pe 17 februarie.

Prigojin a declarat că forțele sale luptă din ce în ce mai mult împotriva bătrânilor și copiilor, mai degrabă decât împotriva armatei ucrainene profesioniste.

Videoclipul a arătat apoi ceea ce păreau a fi trei ucraineni capturați, un bărbat în vârstă și doi băieți tineri, care păreau speriați și au cerut să li se permită să meargă acasă. Ei păreau să vorbească în condiții de stres extrem, potrivit reuters.com.