Infofinanciar > Lumea la zi > Secretarul General al ONU: „Nu se întrevede nicio negociere de pace în Ucraina”
Lumea la zi

Secretarul General al ONU: „Nu se întrevede nicio negociere de pace în Ucraina”

Guterres sursa foto Brookings
Sursa foto: Brookings

António Guterres, secretarul general al ONU, a declarat miercuri că momentan nu vede o perspectivă prea curând pentru negocieri de pace în Ucraina, însă e „posibil să vină o vreme și pentru acest lucru”, conform Reuters și EFE.

„Acest război nu va dura la nesfârşit. Va veni o vreme când negocieri de pace vor avea loc”, a declarat Guterres într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, la Viena.

„Nu văd asta în viitorul apropiat. Dar pot spune un lucru. Nu vom renunţa niciodată!”, potrivit comentariilor sale traduse în limba germană de un translator oficial.

Nu se vede o posibilă încetare de forțe între Rusia și Ucraina prea curând

De asemenea, el a mai spus și că în viitorul apropiat nu vede o posibilă încetare a focurilor între Rusia și Ucraina. A promis să fie pregătit în orice moment pentru găsirea unei soluții de pace în conformitate cu dreptul internațional, relatează EFE.

„Pentru noi este clar că în acest moment că nu există nicio perspectivă de încetare a focului sau de negocieri de pace”, a repetat secretarul general al Naţiunilor Unite în aceeaşi conferinţă de presă la Viena.

Au fost evacuați civilii de la combinatul Azov din Mariupol

El a discutat și despre salvarea civililor, care este cea mai urgentă problemă la momentul actual, întrucât atacurile rușilor încep să se întețească din ce în ce mai mult. „De aceea ne concentrăm pe îmbunătăţirea condiţiilor” de salvare a civililor, în cooperare cu Crucea Roşie în ceea ce priveşte instituirea unor coridoare umanitare.

AntónioGuterres a făcut o primă oprire în Republica Moldova, după care s-a dus la Viena. El a vizitat, de asemenea și Kievul. În timpul conferinței de presă, a făcut referire și la aceste vizite întrucât nu s-au făcut progrese către un armistițiu în războiul din Ucraina. S-a putut obține evacuarea civililor de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol.

„Aceasta arată că încă putem face multe din punct de vedere diplomatic pentru a salva vieţi şi a diminua daunele.”

Războiul din Ucraina „nu va dura la nesfârşit, la un moment dat vor exista negocieri satisfăcătoare, o soluţie în conformitate cu dreptul internaţional şi regulile Naţiunilor Unite„, şi-a exprimat speranţa şeful ONU.

„Deci, voi fi pregătit. Dar nu văd asta în viitorul apropiat. De un lucru pot să vă asigur: nu vom renunţa niciodată”, a subliniat vehement António Guterres.

Vizita în Republica Moldova a lui Guterres

În timpul vizitei oficiale din Moldova, secretarul general al ONU a declarat că efectele escaladării războiului împotriva Ucrainei sunt „prea înfricoșătoare pentru a le contempla”, relatează The Guardian, care preia The Associated Press.

„Sunt profund îngrijorat de continuarea și posibila extindere a războiului pe care Rusia îl duce în Ucraina”, a spus Guterres. „Suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova nu trebuie să fie amenințate sau subminate”, a adăugat el.