Infofinanciar > Lumea la zi > Toți pentru Moldova! Secretarul General ONU cere ajutorarea moldovenilor de peste Prut
Lumea la zi

Toți pentru Moldova! Secretarul General ONU cere ajutorarea moldovenilor de peste Prut

Antonio Guterres, secretar general al ONU, sursa foto dreamstime
Antonio Guterres, secretar general al ONU, sursa foto dreamstime

Țările din toată Europa au fost și sunt afectate de războiul dintre Rusia și Ucraina, mai ales statele vecine cu unul dintre cele două teritorii. Astfel, Organizația Națiunilor Unite, prin secretarul ei general, face un apel către toate statele membre să ajute Moldova.

Luni, în timpul unei vizite la Chișinău, Antonio Guterres a observat cât de mare este impactul pe care acțiunile din Ucraina le au, la nivel economic, asupra Republicii Moldova. Acesta a solicitat ca parteneriatele economice cu statul de peste Prut să se modernizeze. Motivul este, conform armatei din Ucraina, că  trupele rusești se aflau în „alertă maximă” în Moldova.

Moldova are nevoie de ONU

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, a declarat că : „Moldova este o țară mică cu o inimă mare. Dar resursele sale sunt limitate. Organizația Națiunilor Unite și organizațiile noastre partenere pot sprijini guvernele pentru a răspunde nevoilor tuturor celor afectați de acest război doar dacă cele două apeluri umanitare pentru 2,25 miliarde de dolari americani în interiorul Ucrainei și 1,85 miliarde de dolari pentru răspunsul la refugiați sunt finanțate în totalitate, și îndemn toate țările să ofere cu generozitate. În termeni globali, acestea sunt sume minuscule.”.

Antonio Guterres, secretar general al ONU, îndeamnă toate țările să consolideze parteneriatul de tip economic cu Republica Moldova și să sprijine tinerii din această țară. Impactul asupra economiei se manifestă și printr-o creșterea rapidă a prețurilor la alimente și combustibil, întreruperea lanțurilor de furnizori întâmplându-se deja, spune Guterres.

Acesta a transmis și că, pentru țările care sunt vecine cu Republica Moldova, susținerea acestui stat este un interes personal, nu un act de generozitate. Antonio Guterres declară și că tinerii au cea mai mare nevoie de pace: „Mulți tineri moldoveni se gândesc să plece sau au plecat deja, în timp ce mulți rămân activi în susținerea țării lor din exterior. Moldova are nevoie de pace de dragul acestor tineri agenți dinamici ai schimbării care au atât de multe de oferit.”

Moldova a solicitat ajutorul Fondului Monetar Internațional

Recent, Fondul Monetar Internațional a anunțat că va aproba un ajutor suplimentar pentru Republica Moldova, ajutând-o astfel să se descurce cu efectele războiului din Ucraina, conform AFP.

Acest proiect a fost inițial acceptat în luna decembrie, iar suma totală „de ajutor” a crescut în jurul valorii de 815 milioane de dolari. La începetul lunii aprilie a avut loc o conferință a donatorilor la Berlin, în urma căreia s-a stabilit un sprijin direct de natură financiară de 659,5 milioane de euro sau aproximativ 720 de milioane de dolari.

Conform unui raport al Băncii Mondiale, Moldova ar putea fi una dintre cele afectate țări de acest conflict pentru că este extrem de aproape geografic atât de Rusia, cât și de Ucraina, dar și fiindcă economia Republicii Moldova este foarte dependentă de cele două țări aflate în război.

Republica Moldova nu este străină de crizele politice, trecând de mai multe ori prin acest fenomen încă din anul 1991, moment în care a devenit independentă de URSS, precizează tot AFP.