Infofinanciar > Lumea la zi > Secretarul general ONU, reacție în urma vizitei la Moscova: „Focul trebuie să înceteze în cel mai scurt timp”
Lumea la zi

Secretarul general ONU, reacție în urma vizitei la Moscova: „Focul trebuie să înceteze în cel mai scurt timp”

Secretarul general ONU
Credit imagine: b1.ro

Situația privind conflictul dintre Ucraina și Rusia a ajuns la un prag în care oficialii din toată lumea solicită oprirea bombardamentelor. Inclusiv secretarul general ONU, Antonio Guaterres, a solicitat în prima sa vizită avută la Moscova încetarea focului în Ucraina “în cel mai scurt timp”.

Guterres a declarat faptul că interesul principal este de a crea condițiile necesare pentru purtarea unui dialog eficient în urma căruia să se ia decizia de a se opri focul.

„Acest lucru ne interesează mult, să găsim mijloacele pentru a crea condiţiile pentru un dialog eficient, să creăm condiţiile pentru o încetare a focului în cel mai scurt timp cu putinţă”, a declarat Guterres în timpul discuţiilor cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

Deşi situaţia din Ucraina este „complexă, cu interpretări diferite asupra a ceea ce se întâmplă”, este posibil să existe „un dialog serios cu privire la modul de a acţiona cel mai bine pentru a reduce la maximum suferinţa oamenilor”, a adăugat el.

ONU: Trebuie să punem capăt războiului din Ucraina

Antonio Guterres a anunţat că ONU este dispusă să facă tot ceea ce este posibil pentru „a pune capăt războiului din Ucraina”.

După întrevederea cu Lavrov, Guterres urmează să fie primit de preşedintele Vladimir Putin, iar apoi se va deplasa la Kiev, unde decizia sa de a se duce mai întâi în Rusia a fost aspru criticată, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmând că nu vede „nicio dreptate şi nicio logică în această ordine” a deplasărilor.

„Suntem profund interesaţi în aceste momente să facem tot posibilul pentru a pune capăt războiului din Ucraina cât mai repede, şi să facem tot posibilul să reducem suferinţa oamenilor şi să reducem impactul asupra grupurilor vulnerabile din alte ţări ale lumii”, a insistat Guterres.

Serghei Lavrov, deschis la discuții

La rândul său, şeful diplomaţiei ruse a dat asigurări că Moscova a răspuns rapid iniţiativei lui Guterres şi a acceptat să discute despre o serie de teme importante, „inclusiv situaţia privind Ucraina, care este catalizatorul unor probleme multiple acumulate în ultimele decenii în regiunea euroatlantică”.

„Apreciem dorinţa dumneavoastră în aceste timpuri dificile de a studia în mod serios cum se poate aplica principiul multilateralismului, contestat făţiş în ultimii ani de Occident, care din nefericire a încercat să creeze şi să perpetueze lumea unipolară”, a susţinut Lavrov.

În opinia şefului diplomaţiei ruse, „adevărata multipolaritate trebuie să se bazeze pe statutele ONU care stabilesc principiile egalităţii suverane a statelor”. Antonio Guterres a răspuns că ONU este „foarte angajată în privinţa multilateralismului”.

Lavrov a amintit că secretarul general al Naţiunilor Unite va avea o întrevedere în cursul zilei de marţi şi cu Vladimir Putin, „ceea ce subliniază o dată în plus importanţa pe care o acordăm dialogului cu colegii noştri din ONU”.