Infofinanciar > Info > Ce face inflația? A crescut mare! Cum a afectat războiul din Ucraina situația financiară din România
Info

Ce face inflația? A crescut mare! Cum a afectat războiul din Ucraina situația financiară din România

inflatie - sursa foto - edvim.ro
inflatie - sursa foto - edvim.ro

Nivelul inflației anuale din luna aprilie a crescut cu 13%, procent care depășește cu mult așteptările oficialilor. Cea mai mare scumpire s-a înregistrat în rândul gazelor și al energiei electrice, mărire cuprinsă între 26 și 28%, în doar o lună. Cât despre alimente, prețul lor a crescut cu 2,5% în luna aprilie, iar de când a început anul 2022, cu 8,5%.

Pe fondul creșterii prețului energiei cu 28% și al gazelor cu 26%, produsele nealimentare au devenit mai scumpe, procentual vorbind, cu 5,4%. În luna aprilie au sosit facturile lunii martie, prima lună de la începerea conflictului armat din Ucraina. Totuși, pe parcursul ultimului an, gazele au devenit mai scumpe cu 85%, prețul energiei electrice s-a mărit cu 18% iar căldura s-a majorat cu 22%.

Statisticile sunt peste așteptări… în sens negativ

În total, inflația este cu mult peste ceea ce estimau instituțiile oficiale. La început, Banca Națională a României a anticipat că în cel de-al doilea trimestru al anului curent prețurile vor depăși o creștere de două cifre ca să revină după la normal. Marți, Banca Centrală a admis faptul că nivelul prețurilor crește într-un ritm mult mai rapid decât a fost anticipat, crescând altfel dobânda de referință cu 0,75%. Acesta reprezintă cel mai mare pas al dobânzii din 2008 și până în prezent.

Printre altele, și în cazul produselor alimentare, creșterea a fost sesizabilă. De exemplu, indicele de preț al pâinii în luna martie a anului curent era de 103,76%, iar în aprilie, a crescut cu aproape 17%, până la 120,32 de puncte procentuale. Uleiul a înregistrat o creștere și mai mare în același interval de timp. De la 105,60% în martie, la 138,19 % o lună mai târziu. Creșteri de prețuri sunt în rândul cărnii, al produselor derivate, al conservelor, dar și al legumelor.

Situația din Grecia

Nici în restul țărilor situația nu este prea diferită. De exemplu, conform site-ului stiripesurse.ro, inflația din Grecia s-a mărit cu peste 10% pentru prima dată din anul 1995, mai precis de acum 27 de ani. Motivul este același: războiul din Ucraina care a determinat o scumpire a energiei, căreia oricum îi creștea deja prețul. Bloomberg scrie că rata inflației armonizate din cadrul Uniunii Europene este  de 9,1%.

Grecia, exact ca alte țări din Europa, încearcă să facă mai facil prcesul de reducere al costului de viață, luând mai multe măsuri de ordin fiscal pentru a oferi sprijin afacerilor și gospodăriilor. Procesul de subvenționare pentru facturile la energie electrică a început din luna septembrie.

Oficialii eleni spun că au primit un pachet de fonduri de sprijin care însumează 3,2 miliarde de euro sau 3,4 miliarde de dolari.