Infofinanciar > Lumea la zi > Se anulează sancțiunile împotriva rușilor? Decizia rară luată de Tribunalul Uniunii Europene
Lumea la zi

Se anulează sancțiunile împotriva rușilor? Decizia rară luată de Tribunalul Uniunii Europene

Sancțiunile UE Sursa foto Stirile PRO TV
Sursa foto: Stirile PRO TV

O instanță superioară a Uniunii Europene a anulat miercuri sancțiunile împotriva mamei lui Evgheni Prigojin, afirmând că blocul comunitar nu a reușit să dovedească rolul acesteia în acțiunile fiului său. Totuși, de menționat aici este faptul că Prigojin este un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin și șef al grupului de mercenari Wagner din Rusia care luptă în Ucraina.

Anularea a fost rară, în contextul în care sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, multe dintre ele impuse cu promptitudine, vizează aproape 1.700 de persoane și entități, precum și restricții comerciale în valoare de zeci de miliarde de dolari.

Rudele celor de la conducere implicate în proces?

Uniunea Europeană a pus-o pe lista neagră pe Violetta Prigojina, mama lui Evgheni Prigojin,  afirmând că legăturile de afaceri cu fiul său o fac complice la agresiunea Rusiei împotriva vecinului său.

„Tribunalul anulează măsurile restrictive aplicate doamnei Violetta Prigojina… în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei”, a declarat cea de-a doua instanță supremă a blocului comunitar european.

În hotărâre se arată că UE nu a reușit să furnizeze dovezi privind rolul mamei în acțiunile lui Prigojina, iar includerea ei pe lista neagră s-a bazat „exclusiv pe relația lor de familie”. Hotărârea intră în vigoare dacă expiră o perioadă de apel de două luni și zece zile sau dacă decizia este confirmată în apel, a declarat un purtător de cuvânt al instanței.

„Acest lucru nu este liniștitor, bineînțeles că toată lumea din Uniunea Europeană ar prefera să vadă hotărârea opusă. Dar trebuie să o analizăm acum și să înțelegem justificarea, poate că nu totul este pierdut”, a declarat un oficial european, acre a vorbit sub rezerva anonimatului din cauza naturii juridice a problemei.

Prigojin nu a răspuns instantaneu la o solicitare de comentarii, iar Reuters nu a reușit să o contacteze imediat pe mama sa pentru comentarii. Un avocat al mamei lui Prigojin și firma sa de avocatură nu au răspuns imediat la solicitări.

Probleme mari pentru mama lui Prigojin

Uniunea Europeană a pus-o pe lista neagră pe Violetta Prigojina cu o zi înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în urmă cu un an, pe 24 februarie, ceea ce înseamnă că nu a putut călători în blocul comunitar, iar activele sale deținute în Uniune au fost înghețate.

Blocul comunitar a declarat la momentul respectiv că aceasta avea legături de afaceri cu fiul ei, care a desfășurat luptători în Ucraina și a obținut contracte de apărare rusești după anexarea Crimeei de către Moscova de la Kiev în 2014 și susținerea ulterioară a rebelilor din estul Ucrainei.

Contestația mamei lui Prigojin a afirmat că UE nu a precizat motivele pentru includerea ei pe lista neagră și că a sancționat-o doar pentru a exercita presiuni asupra fiului ei, potrivit Tribunalului.

„Nu se poate deduce în mod legitim, din legăturile cu fiul ei, că aceasta ar fi putut contribui la compromiterea integrității teritoriale a Ucrainei”, potrivit informațiilor care descriu contestația sa publicate de Tribunal.

Hotărârea poate fi atacată la instanța supremă a blocului comunitar, Curtea de Justiție a UE. Executivul UE, Comisia Europeană și Consiliul European, care reprezintă cele 27 de state membre ale UE, analizau hotărârea, au declarat purtătorii de cuvânt ai celor două organisme.

Care este lista neagră a UE

UE a trecut din ce în ce mai des la întocmirea de liste negre cu soții și membrii de familie ai unor oficiali și oameni de afaceri importanți considerați responsabili de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, afirmând că rudele ajută la protejarea activelor împotriva sancțiunilor pentru a evita pedepsele.

În ianuarie, Prigojin a reacționat cu sarcasm la noile sancțiuni împotriva Wagner impuse de Statele Unite.

Separat, miercuri, Prigojin a declarat că forțele sale au capturat o parte din orașul ucrainean Bakhmut, scena uneia dintre cele mai sângeroase bătălii din război.

De asemenea, UE are în vigoare sancțiuni împotriva lui Prigojin, a soției și fiului său, a unor figuri de rang înalt din Wagner și a colaboratorilor grupului din Siria.