Infofinanciar > Lumea la zi > Evgheni Prigojin lăsat de izbeliște? Liderul mercenarilor Wagner nu mai are acces în cartierul general al Operațiunii Speciale
Lumea la zi

Evgheni Prigojin lăsat de izbeliște? Liderul mercenarilor Wagner nu mai are acces în cartierul general al Operațiunii Speciale

Evgheni Prigojin Putin bloomberg.com
FOTO: bloomberg.com

Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner, a precizat în cursul zilei de luni că unul dintre reprezentanții lui i s-a refuzat accesul în incinta cartierului general al ”Operațiunii Militare Speciale” (SMO) a Rusiei.

Șeful mercenarilor, Evgheni Prigojin, a declarat astăzi că ” La 5 martie, am scris o scrisoare comandantului grupării SMO despre necesitatea urgentă de a ne aloca muniție. Pe 6 martie, la ora 8 dimineața, reprezentantului meu la cartierul general i s-a anulat permisul de trecere și i s-a interzis accesul în sediu. Continuăm să zdrobim armata ucraineană în Bahmut”.

Afirmația a venit la scurt timp după ce liderul Wagner a acuzat în cursul weekendului trecut că trupele pe care le conduce duc o lipsă acută de muniție fapt ce va duce la retragerea forțată a trupelor Wagner. Prin intermediul serviciului său de presă, Prigojin i-a înștiințat pe membri aflați la conducerea armatei că trupele sale au nevoie urgentă de muniție.

Nemulțumirile lui Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner

Evgheni Prigojin într-o altă declarație a precizat că ”Deocamdată, încercăm să ne dăm seama care este motivul: este vorba doar de obișnuita birocrație sau de o trădare” a precizat acesta duminică.

Șeful forței rusești de mercenari Wagner a avertizat că poziția Rusiei în jurul orașului Bahmut din estul Ucrainei este în pericol dacă trupele sale nu primesc muniție, acesta fiind cel mai recent semn de tensiune între Kremlin și șeful miliției private. Luni, Kievul a declarat că trupele sale încă rezistă într-o luptă „infernală” pentru Bahmut, în timp ce Washingtonul a declarat că dacă orașul din estul Ucrainei ar cădea în urma unei ofensive rusești, acest lucru nu ar da neapărat Moscovei un impuls în război.

În cel mai recente  contre între armata rusă și armata privată Wagner care conduce asaltul asupra Bakhmut, șeful Wagner a cerut mai multă muniție și a declarat că ajutorul său a fost interzis în cartierul general operațional al armatei. Rusia încearcă să încerce să încercuiască Bahmut pentru a-și asigura prima victorie majoră în mai bine de jumătate de an, la punctul culminant al unei ofensive de iarnă care a adus cele mai sângeroase lupte din război.

Trupele ucrainene au întărit pozițiile de la vest de Bahmut, în aparentă pregătire pentru o posibilă retragere, dar până acum nu par să fi decis să se retragă. Secretarul american al apărării Lloyd Austin a declarat că nu ar putea prezice când sau dacă trupele ucrainene ar putea părăsi orașul, dar că căderea acestuia „nu va însemna neapărat că rușii au schimbat cursul acestei lupte”. „Cred că este mai mult o valoare simbolică decât o valoare strategică și operațională”, a declarat Austin.

Capturarea orașului Bahmut reprezintă un pas important pentru Moscova în atingerea obiectivului

Moscova spune că capturarea orașului ar fi un pas spre obiectivul său major de a cuceri întregul teritoriu al regiunii Donbas din jur. Kievul spune că pierderile Rusiei în încercarea de a cuceri un oraș redus la moloz ar putea determina cursul viitor al războiului prin distrugerea puterii de luptă înaintea bătăliilor decisive de la sfârșitul acestui an, potrivit reuters.com.

Un comandant ucrainean din Bakhmut, Volodimir Nazarenko a declarat că nu a existat niciun ordin de retragere și că „apărarea rezistă”, deși în condiții sumbre. „Situația din Bakhmut și din jurul său este un iad total, ca pe întregul front de est”, a declarat Nazarenko într-un videoclip postat pe Telegram.

Biroul președintelui Volodimir Zelenski a declarat că a purtat discuții despre operațiune cu șeful său de stat major și cu comandantul forțelor terestre, care „s-au pronunțat în favoarea continuării operațiunii de apărare și a consolidării în continuare a pozițiilor din Bakhmut”.