Infofinanciar > Lumea la zi > Scandal la Bruxelles. UE schimbă normele de călătorie ale înalților funcționari. Cine zbura des și pe gratis în Qatar?
Lumea la zi

Scandal la Bruxelles. UE schimbă normele de călătorie ale înalților funcționari. Cine zbura des și pe gratis în Qatar?

Qatar, zboruri, sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

UE reformează normele de călătorie după ce directorul general al departamentului de transport al Comisiei, Henrik Hololei, a oferit zboruri gratuite în Qatar. Comisarii sau șefii de cabinet vor trebui să aprobe călătoriile directorilor generali, anunță Politico.

Comisia Europeană și-a revizuit normele privind practicile de călătorie ale înalților funcționari, în urma dezvăluirilor potrivit cărora cel mai înalt funcționar al UE din domeniul transporturilor și-a aprobat propriile zboruri gratuite în Qatar.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a anunțat marți, în cadrul unei ședințe periodice de informare pentru jurnaliști, că funcționarii UE au fost informați în cursul dimineții că deplasările autorizate plătite de terți vor fi de acum înainte „limitate”.

Mai puține zboruri gratuite în afara UE

În plus, directorii generali – cel mai înalt funcționar din fiecare direcție generală – vor trebui să se consulte cu comisarul relevant atașat DG-ului lor sau cu șefii lor de cabinet, atunci când vor încerca să aprobe cheltuieli pentru propriile misiuni.

„De acum înainte, se vor aplica reguli mai stricte în cazul călătoriilor plătite de organizatori sau de terți”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Directorii generali pot autoriza doar călătoriile care sunt plătite de autoritățile din statele membre, de organizații internaționale precum Organizația Națiunilor Unite sau G7 sau de universități publice și private, atunci când misiunea este efectuată în scopuri academice.

Schimbarea de politică survine în urma dezvăluirilor făcute de POLITICO, potrivit cărora Henrik Hololei, directorul general al departamentului de transport al Comisiei, a acceptat zboruri gratuite din partea guvernului din Qatar în timp ce echipa sa negocia un important contract de aviație vital pentru propria companie aeriană a statului din Golf.

Călătorii gratuite în Qatar

Oficialul estonian, care anterior a fost șeful de cabinet al fostului comisar Siim Kallas (tatăl actualului prim-ministru Kaja Kallas), a zburat gratuit la clasa business cu Qatar Airways de nouă ori între 2015 și 2021, potrivit detaliilor obținute de POLITICO prin intermediul unor cereri de libertate de informare. Șase dintre aceste zboruri gratuite au avut loc în timp ce acordul de acces pe piață era în curs de elaborare, iar patru dintre acestea au fost plătite de guvernul din Qatar sau de un grup cu legături în țara amintită.

De atunci, Comisia Europeană a declarat că aceste călătorii au fost conforme cu normele și că toate conflictele de interese potențiale au fost „examinate cu atenție și excluse” la momentul respectiv. Însă luni, Comisia a confirmat că persoana care a fost responsabilă pentru a decide că planurile de călătorie nu au ridicat un conflict de interese a fost chiar Hololei.

Anunțul făcut marți de Comisie potrivit căruia directorii generali vor trebui de acum înainte să obțină aprobarea șefilor de cabinet sau a comisarilor vine la o zi după ce Ombudsmanul Uniunii Europene, Emily O’Reilly, a deschis o anchetă privind modul în care Comisia gestionează costurile de călătorie plătite de terți.

Cele mai recente dezvăluiri au ridicat noi întrebări cu privire la standardele etice ale UE într-un moment extrem de sensibil. Bruxelles-ul se luptă deja să limiteze pagubele provocate de așa-numitul scandal de corupție Qatargate, care a cuprins Parlamentul European cu acuzații de mită și spălare de bani, informează Politico.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.