Infofinanciar > Info > Mircea Geoană încurajează Republica Moldova. ”Rusia abia se descurcă în Ucraina cu războiul”
Info

Mircea Geoană încurajează Republica Moldova. ”Rusia abia se descurcă în Ucraina cu războiul”

Mircea Geoană Sursa foto: A7TV
Sursa foto: A7TV

Mircea Geoană a transmis un mesaj de încurajare către Chișinău, argumentând faptul că Moscova nu ar avea niciun plan de intervenție în teritoriul Republicii Moldova pentru că „abia se descurcă în Ucraina”.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat în timpul unui interviu acordat postului Prima TV faptul că Republica Moldova ar trebui să se teamă mai puțin de Rusia, care abia se descurcă în Ucraina. El a caracterizat încercările de destabilizare ale Moscovei în Moldova drept „război hibrid la maxim”.

Secretarul adjunct NATO a pus din nou accent pe faptul că nu există niciun risc militar pentru Republica Moldova în acest moment. Totodată, el a lăsat de înțeles că în cazul unei intervenții militare rusești, Moldova nu va fi un stat slab din punct de vedere militar.

Mircea Geoană, despre parteneriatul Moldovei cu Occidentul

Mircea Geoană a  precizat că„Republica Moldova are un profil foarte, foarte ridicat acum, în lumea occidentală, inclusiv la noi, la NATO. Ei sunt parteneri cu NATO de 30 de ani. Noi respectăm faptul că este o ţară neutră. Constituţia Republicii Moldova spune că e o ţară neutră, dar nu e o ţară indiferentă pentru NATO. Şi mai este ceva în plus şi eu lucrez extrem de mult în această direcţie. Republica Moldova este un partener comun al NATO şi al Uniunii Europene. De aceea, mă bucur foarte mult că preşedintele Macron şi liderii europeni au decis să facă summitul, al doilea summit al comunităţii politice Europene la Chişinău, la final de mai, început de iunie”.

Un think tank american, Institutul pentru Studiul Războiului, a transmis în luna februarie că Putin nu ar avea capacitatea militară de a ataca Republica Moldova, dar a afirmat că lucrează activ pentru a o submina.

Rușii încearcă să destabilizeze Moldova

Cu toate acestea, rușii continuă să se implice în treburile interne ale Republicii Moldova. În urmă cu câteva săptămâni Kievul a transmis că Moscova ar urma să încerce o tentativă de lovitură de stat la Chișinău.

Planul a fost prezentat și de către Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, la câteva săptămâni înainte de începerea unor proteste împotriva guvernului care acuză conducerea cu viziune pro-europeană de practici dictatoriale.

Geoană a transmis faptul că Moldova nu va fi „slabă din punct de vedere militar”, în ciuda statutul său neutru. „Este un război hibrid la maxim. Nu este un război cald ca în Ucraina, dar este un război hibrid la maxim împotriva Republicii Moldova”, a transmis secretarul general adjunct al NATO.

Războiul hibrid rusesc

El a transmis că Rusia a mai folosit practici similare în state care au declarat în trecut că vor să adere la NATO. Geoană a dat exemplul Muntenegrului, dar și al Ucrainei, țări care în drumul către Occident s-au confruntat cu mișcări sociale care au blocat procesul de aderare către instituțiile europene.

„În clipa în care o ţară, să spunem Muntenegru, era pe cale să adere la NATO, au încercat să o oprească. În clipa în care Ucraina, înainte de Maidan, a încercat să meargă către Europa prin acordul de liber schimb, au încercat să o oprească. În clipa în care Republica Moldova acum face un pas decisiv către Europa, încearcă să o oprească.

Nu pot spune şi nici chiar dacă ştiu mai multe decât pot să spun public că este ceva iminent, dar este clar că este o încercare masivă din partea Federaţiei Ruse să oprească drumul european al Republicii Moldova, inclusiv prin destabilizare, inclusiv folosirea de cozi de topor din Moldova, pentru că mai au şi aşa ceva, au multă influenţă, au multă media. De aceea este foarte, foarte important ca, dincolo de ceea ce face guvernul de la Chişinău, şi noi din România, şi noi din Bruxelles şi noi din America, din Germania, din Franţa, să spunem celor din Republica Moldova că trebuie să aleagă”, a declarat Mircea Geoană, conform News.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.