Infofinanciar > Lumea la zi > Scumpiri masive la combustibil. Prețul va ajunge la 13 lei/litru
Lumea la zi

Scumpiri masive la combustibil. Prețul va ajunge la 13 lei/litru

Carburanti sursa foto Autoblog.md
Sursa foto: Autoblog.md

Interzicerea importului de țiței rusesc și produselor petroliere din Rusia de către Uniunea Europeană a dus la o explozie a prețurilor carburanților la pompă pe piața internă. Din 4 mai 2022 și până în prezent, benzina și motorina au ajuns la valoarea de 13 lei/litru în stațiile Petrom și OMV și cu 10 lei/litru în stațiile Lukoil, companie care va fi cea mai afectată de aceste restricții.

În următoarele zile, prețul benzinei standard va depăși  8 lei/litru, iar motorina va sări faza de 9 lei/litru. Benzina se va scumpi în același ritm cu dieselul, spre deosebire de ultimele 2 luni, când majorările la motorină au fost net superioare celor de la benzină.

Majoritatea țițeiului procesat la rafinăriile autohtone, în special la Petrotel este deținut de compania rusească Lukoil. O treime din motorină comercializată în România provine din Rusia.

Țițeiul rusesc este la un preț redus

La momentul actual, țițeiul rusesc se comercializează la un preț considerabil mai redus decât cel extras din alte state, iar intervalul de preț se va majora simțitor. Interzicerea importului de țiței din Rusia în Uniunea Europeană a scăzut  cererea pentru acesta, însă o va majora pe cea pentru sortimente alternative.

CEO-ul OMV, Cristina Verchere a declarat că renunțarea la procesarea țițeiului rusesc în favoarea celui de altă proveniență va majora costurile de achiziție ale OMV Petrom cu aproximativ 16 dolari pe baril.

În momentul anunțului președintelui CE, OMV Petrom vindea în capitală, în stațiile Petrom, benzina standard cu 7,75-7,8 lei/litru, iar motorina cu 8,66-8,67 lei/litru. În data de 8 mai, prețurile au urcat până la 7,88-7,93 lei/ litru, respectiv 8,79-8,8 lei/litru.

O scumpire similară s-a simțit și în stațiile OMV, unde benzina costa 7,96-8,07 lei/litru (de la 7,83-7,98 lei/litru pe 4 mai), iar motorina, 8,85-8,92 lei/litru (de la 8,72-8,82 lei/litru).

Lukoil și MOL au înregistrat creșteri mai mici a carburanților

În aceeași perioada, Lukoil a înregistrat creșteri la rândul său cu 9-10 bani/litru, acestea ajungând la 7,79-7,84 lei/litru (de la 7,7-7,75 lei/litru) în cazul benzinei standard și la 8,69-8,72 lei/litru (de la 8,59-8,62 lei/litru) în cazul motorinei standard.

În stațiile MOL, prețul la benzină a rămas constant de 7,86-7,99 lei/litru, iar cel al motorinei standard, de 8,73-8,87 lei/litru. Compania maghiară a efectuat ultimele modificări de prețuri pe 6 mai.

Diferențele dintre combustibili au rămas la nivelul de 12%. Scumpirile sunt similare la ambele tipuri de carburanți, spre deosebire de ultimele 2 luni, în care motorina s-a scumpit accelerat.

UE interzice asigurarea companiilor europene a navelor care transportă țiței din Rusia

Un alt motiv pentru care țițeiul va înregistra majorări este datorat faptului că  UE a anunțat interzicerea asigurării companiilor europene a navelor utilizate pentru transportul țițeiului rusesc, inclusiv în țările terțe.

Prima de asigurare în Marea Neagră depășește costul închirierii unei nave, conform calculelor Bloomberg. Costul închirierii unui tanc petrolier pentru transportul unui milion de barili din Novorosisk în Italia, unde Lukoil deține o important rafinărie (ISAB), pe lângă cele din Bulgaria (Burgas) și România (Petrotel) s-a mărit la 3,5 milioane de dolari. Dacă este adăugată și prima de asigurare de 5 milioane de dolari, rezultă un cost total de peste 10 ori mai ridicat.

În cazul Rompetrol, transferul țițeiului într porturile Novorosisk și Midia se realizează de compania națională de transport maritim din Kazahstan-Kazmortransflot.