Infofinanciar > Educație financiară > OMV crede că România ar fi ”Valea Hidrogenului albastru” din UE
Educație financiară Info

OMV crede că România ar fi ”Valea Hidrogenului albastru” din UE

OMV crede că România ar fi ”Valea Hidrogenului albastru” din UE
Foto: bankwatch.ro

Ionuţ Ciubotaru, vicepreşedinte pentru Dezvoltarea Afacerilor, OMV Petrom, crede că România poate deveni o ”Vale a Hidrogenului albastru” în Uniunea Europeană.

Mai întâi să aflăm ce este hidrogenul albastru. Acesta este adesea văzut ca un combustibil cu emisii reduse de carbon pentru generarea și stocarea energiei electrice, alimentarea mașinilor, camioanelor, trenurilor și încălzirii clădirilor. În mare, există hidrogen gri, maro, negru, albastru și verde. Cel verde se obține în urma celei mai costisitoare operațiuni.

Avantaj România

Ciubotaru spune că România poate fi un lider în domaniu întrucât deţine resurse de gaze, capacităţi de stocare a carbonului şi industrie variată care poate utiliza această resursă.

„În momentul acesta suntem al doilea producător de gaze din UE după Ţările de Jos şi avem marea oportunitate de a deveni primul producător de gaz natural din Uniunea Europeană, dacă vom accesa resursele de gaze din Marea Neagră, cu toate avantajele pe care această investiţie le poate aduce în ceea ce priveşte locurile de muncă, veniturile la bugetul de stat şi independenţa României de importuri. Dacă nu vom accesa aceste resurse, Price Waterhouse Coopers a previzionat că 50% din necesarul de consum de gaz va veni din import în anul 2030”, a spus Ciubotaru, în conferinţa „Proiectul Hidrogen – primii paşi în România”.

Folosim, stocăm, exportăm

În plus, România poate stoca dioxid de carbon în rezervoarele goale de ţiţei şi gaze.

„Evident, trebuie făcute teste şi trebuie ajustată legislaţia, dar există posibilitatea aceasta, trebuie să o luăm în calcul şi să avem în vedere că putem deveni unul dintre cei mai mari stocatori din UE de dioxid de carbon”, a continuat oficialul OMV Petrom.

„România are o diversitate industrială foarte bună, ceea ce ne conduce la ideea că vom avea în viitor, probabil, consumatori locali de hidrogen. Toate aceste trei argumente le folosesc pentru a vă aduce în vedere un concept pe care încercăm să îl promovăm, acela că România poate deveni o ‘Vale a Hidrogenului albastru’ în UE”, a mai spus Ciubotaru.

Prezent la același eveniment, Ioan Iordache, director executiv al Asociaţiei pentru Energia Hidrogenului, a afirmat că hidrogenul poate fi stocat pe termen lung în minele de sare.

„Este vorba de stocarea hidrogenului în caverne de sare subterane. Vorbim de stocare pe termen lung, pe sezoane, în cantităţi mari. În România avem acest potenţial şi suntem printre primii care au studiat şi am pus pe hârtie acest lucru”, a arătat Iordache, în cadrul aceleiaşi conferinţe.