Infofinanciar > Info > Scandalul canalului Bâstroe ia avânt! Ucrainenii nu au trimis statului român acordul scris pentru măsurători
Info

Scandalul canalului Bâstroe ia avânt! Ucrainenii nu au trimis statului român acordul scris pentru măsurători

canal bastroe, sursa foto antena 3
sursa foto antena 3

Statul român aștepta miercuri acordul scris pentru a efectua propriile măsurători pe canalul Bâstroe, însă ucrainenii nu au trimis niciun document pentru permiterea verificării lucrărilor de dragare, au decarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

Autoritățile din România și cele din Ucraina au ajuns la o înțelegere privind clarificarea situației de pe canalul Bâstroe. Ucrainenii au spus că nu vor continua lucrările până când partea română își va efectua propriile măsurători.

Ele trebuiau să înceapă miercuri, pe data de 15 martie, și să dureze 15 zile, conform unui calendar convenit bilateral, însă partea română încă așteaptă primirea unui acord scris din partea Ministerului Apărării din Ucraina. Acest acord ar fi trebuit să fie trimis astăzi, însă sursele guvernamentale ale Hotnews.ro au transmis România nu a primit niciun document.

De ce este important acest acord?

Fără acest acord România nu va putea intra pe canalul Bâstroe, adică pe teritoriul ucrainean, pentru a efectua propriile măsurători și pentru a determina adâncimea la care a ajuns. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat la începutul săptămânii că statul român va trimite trei nave pentru a face aceste măsurători care vor „verifica adâncimile, pentru a calcula debitele, dacă s-au făcut doar lucrări de dragaj, de menținere a adâncimilor și a se asigura că nu s-au schimbat debitele în așa fel încât să afecteze pe termen mediu și lung biodiversitatea din Deltă”.

Aceste vase care ar urma să facă măsurătorile, după ce Ministerul Apărării Naționale ucrainean își va da acordul, sunt ale Ministerului Transporturilor din România și vin echipate cu senzori și spațiu de cazare pentru echipaj.

„Noi am făcut câteva secţiuni, 14 puncte am măsurat şi am comparat cu datele pe care le aveam din 2017 şi nu sunt modificări mai deloc pe aceste secţiuni transversale fixe, care sunt pe braţul Chilia”, spunea Tanczos Barna.

Delta Dunării nu va seca, iar debitele nu s-au modificat

Diferiți specialiști au transmis că Delta Dunării nu are cum să sece, așa cum a speculat o parte din presă și diferiți actori politici în spațiul media la începutul acestui scandal. Totodată, autoritățile române au dus la capăt o serie de măsurători ale debitelor, pentru a compara datele statistice din ultimii 20 de ani și pentru a descoperi dacă există vreun efect în acest sens.

„În ultimele săptămâni colegii de la ANAR și ARBDD au făcut primele măsurători care au fost finalizate săptămâna trecută cu privire la debitul Dunării pe Chilia și pe secțiunile unde avem acces pe apele teritoriale ale României și unde am putut am mers până la malul celălalt al Dunării cu acordul partenerilor și vecinilor ucraineni.

Aceste măsurători confirmă faptul că debitele nu s-au modificat față de debitele statistice din ultimii 10-20 de ani în acea zonă. Confirmă de asemenea că pe cele 14 secțiuni transversale nu sunt modificări substanțiale cauzate de dragări, dar trebuie subliniat faptul că aceste măsurători vizează 14 secțiuni transversale pe o lungime de aproape 100 kilometri”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.