Infofinanciar > Info > Tanczos Barna se va întâlni cu ministrul Mediului din Ucraina! Subiectul discuțiilor: problema canalului Bâstroe
Info

Tanczos Barna se va întâlni cu ministrul Mediului din Ucraina! Subiectul discuțiilor: problema canalului Bâstroe

Canalul Bâstroe, sursă foto Adevărul
sursă foto Adevărul

Ministerul Afacerilor Externe din România a anunțat într-un răspuns transmis către Digi24.ro faptul că ministrul Mediului, Tanczos Barna, se va întâlni cu omologul său ucrainean săptămâna următoare. Întâlnirea a venit ca propunere din partea ministrului ucrainean al Mediului pentru a discuta situația canalului Bâstroe.

Lucrările de menținere pe care ucrainenii au declarat că le fac pe canalul Bâstroe s-au transformat într-un scandal diplomatic cu partea română. Luările de poziție diferite cu privire la această problemă din partea autorităților ucrainene au creat confuzie pentru scena politică românească, mai ales în contextul în care este vorba despre adâncirea canalului de la 3,5 m la peste 6,5 m.

Ministrul ucrainean al protecției mediului a propus o întâlnire bilaterală cu omologul său român, Tanczos Barna, pentru a discuta lucrările de dragaj de pe brațele Chilia și Bâstroe.

Întâlniri bilaterale la nivel de transporturi și mediu

Ministerul de externe a susținut faptul că o altă întâlnire a fost propusă pe data de 20 februarie de către Ambasadorul Ucrainei la București la sediul MAE, în timpul unei discuții cu secretarul de stat Iulian Fota. Ambasadorul a transmis disponibilitate pentru organizarea unei întâlniri tehnice între autoritățile dintre cele două state care gestionează portofoliul transporturilor.

„Ministerul Afacerilor Externe a transmis această propunere Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, încurajând MTI să dea curs propunerii. În acelaşi timp, Ministrul ucrainean al protecţiei mediului a propus organizarea unei întâlniri bilaterale la nivel de miniştri ai mediului pe tema lucrărilor de dragaj pe braţele menţionate ale Dunării. MAE a transmis această propunere Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, încurajând MMAP să dea curs propunerii. MMAP a informat telefonic, urmând să transmită şi în scris, disponibilitatea pentru organizarea acestei întâlniri la începutul săptămânii viitoare”, se arată în răspunsul instituției.

MAE a declarat pentru Digi24.ro faptul că nu a primit nicio propunere de la partea ucraineană pentru organizarea unei întâlniri la nivel de experți din cadrul MAE pe subiectul dragajelor.

„Ministerul Afacerilor Externe a sprijinit și sprijină toate autoritățile române în demersurile referitoare la proiectul ucrainean al canalului de mare adâncime Dunăre-Marea Neagră (proiectul Bâstroe), încă de la momentul inițial al sesizării acestei problematici, atât în plan bilateral, cât și în plan multilateral. În mod constant, MAE a încurajat și a facilitat discuțiile și interacțiunile dintre experții români și experții ucraineni pentru identificarea soluțiilor durabile pentru asigurarea protecției pe termen lung a Deltei Dunării”, se mai precizează în comunicat.