Infofinanciar > Info > Ministerului Transporturilor anunță: Ucraina va înceta lucrările pe Canalul Bâstroe
Info

Ministerului Transporturilor anunță: Ucraina va înceta lucrările pe Canalul Bâstroe

canal bastroe, sursa foto antena 3
sursa foto: antena3.ro

Marți, o delegație a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, condusă de secretarul de stat Ionel Scrioșteanu, a continuat discuțiile la Ismail, Ucraina. Subiectul principal al întâlnirii a fost procesul lucrărilor efectuate pe canalul Bâstroe.

În cadrul acestei întâlniri, a participat și delegația Comisiei Europene, se precizează în comunicatul transmis de Ministerul Transporturilor. Finalul acestei întâlniri s-a concluzionat cu afirmații importante din partea Ucrainei. Opoziția ucraineană și-a asumat să înceteze orice tip de dragaj (operațional, de investiţii, etc) pe Canalul Bâstroe, precizează Ministerul.

România crește capacitatea canalului Bâstroe

Ministerul Transporturilor va aborda în cadrul următoarelor întâlniri subiectul legat de programul măsurătorilor ce vor fi efectuate de către AFDJ Galați pe brațul Chilia și pe canalul Bâstroe.

„Participanții au convenit că programul trebuie să se deruleze aşa cum s-a stabilit, începând cu data de 15 martie. Partea ucraineană a precizat că, în perioada următoare, vor fi întreprinse demersurile necesare pentru a obține acceptul Forțele Navale ucrainene pentru ca reprezentanții părții române să intre și să măsoare pe brațul Chilia și pe canalul Bâstroe”, informează Ministerul.

„Vestea bună este că Ucraina şi-a asumat că va înceta orice formă de dragaj pe Chilia şi pe Bâstroe şi am stabilit împreună cu delegaţia Comisiei Europene că activitatea principală de la acest moment se va canaliza către consolidarea canalului Sulina, investiţiile în canalul Sulina în aşa fel încât să creştem capacitatea de tranzit pentru preluarea tuturor navelor care sunt pe clusterul Dunării maritime.” a declarat Ionel Scrioşteanu.

Reprezentanții Comisiei Europene au fost de acord cu solicitarea României. Aceștia au adus în vedere că prioritatea este creșterea capacității canalului Sulina, pentru a facilita tranzitului de mărfuri dinspre Ucraina. Acest lucru a fost subliniat de reprezentanții DG MOVE și confirmat de omologii ucraineni.

Măsurile adoptate pentru a crește tranzitul

Pentru a crește capacitatea canalului Sulina trebuie luate anumite măsuri pentru a crește tranzitul. O primă măsură este sporirea numărului de piloți, pentru a ajuta la transportarea mărfurilor. O altă nevoie ar fi modernizarea sistemului de balizaj pentru a se putea naviga în condiții de siguranță pe timp de zi și de noapte.

Siguranța de navigare este un principiu foarte important care poate influența frecvența tranzitului. Tehnologia ia amploare în orice perspectivă a vieții noastre. O altă măsura necesară în acest caz ar fi achiziționarea de nave tehnice și de software modern de management al traficului. Reprezentanții Comisiei Europene au menționat că peste 50% din traficul de mărfuri sprijinit prin Planul „Solidarity Lanes” se desfășoară pe Dunăre.

Fiind acest context în discuție, s-a subliniat importanța creșterii capacității canalului Sulina, acesta fiind prioritar în obiectivele vizate de „Solidarity Lanes”, conform G4Media.