Infofinanciar > Info > Noi vești despre scandalul Bâstroe! Anunțul Ministrului Mediului, Tanczos Barna
Info

Noi vești despre scandalul Bâstroe! Anunțul Ministrului Mediului, Tanczos Barna

Canalul Bâstroe
Sursă foto: Economica

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că biodiversitatea în Delta Dunării nu este afectată în prezent de lucrările de la canalul Bâstroe. Conform măsurătorilor, debitul Dunării nu s-a modificat față de anii anteriori , în zona cu pricina.

„În ultimele săptămâni, colegii mei de la ANAR și ARBDD au făcut primele măsurători care au fost finalizate săptămâna trecută cu privire la debitul Dunării pe Chilia și în zonele unde avem acces pe apele teritoriale ale României și unde am putut am mers până pe malul celălalt al Dunării cu acordul partenerilor și vecinilor noștri ucraineni. Aceste măsurători confirmă faptul că debitele nu s-au modificat față de debitele statistice din ultimii ani, ultimii 10-20 de ani în acea zonă, confirmă, de asemenea, faptul că pe cele 14 secțiuni transversale nu sunt modifică substanțiale cauzate de dragări”, a fost declarația lui Tanczos Barna.

Au fost măsurate 14 secțiuni în 100 de kilometri

Ministrul declară că pentru a se concluziona ceva, este necesar acordul părții ucrainene, ce a fost confirmat verbal, însă este așteptat în scris. De asemenea, afirmă că România nu va permite niciodată lucrări care să afecteze biodiversitatea Deltei Dunării.

„Pentru a avea o concluzie generală avem nevoie de acordul părții ucrainene, care a fost promis și confirmat verbal săptămâna aceasta la Ministerul Transporturilor și așteptăm confirmarea în scris. Efectele, în niciun caz, nu vin de pe azi pe mâine. Biodiversitatea astăzi în Delta Dunării nu este afectată de aceste lucrări. România nu va fi niciodată de acord cu lucrări care să afecteze biodiversitatea în Delta Dunării”, încheie ministrul Mediului.

Declarațiile lui Ionel Scrioșteanu

Ionel Scrioșteanu, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, a făcut un anunț marți, după ce a vizitat Canalul Bâstroe, conform căruia Ucraina și-a luat angajamentul de a opri orice tip de dragaj până ce situația se clarifică. De asemenea, măsurătorile ce au fost programate la data de 15 martie se vor desfășura conform calendarului stabilit inițial.

„Vestea bună este că Ucraina şi-a asumat că va înceta orice formă de dragaj pe Chilia şi pe Bâstroe şi am stabilit împreună cu delegaţia Comisiei Europene că activitatea principală de la acest moment se va canaliza către consolidarea canalului Sulina, investiţiile în canalul Sulina în aşa fel încât să creştem capacitatea de tranzit pentru preluarea tuturor navelor care sunt pe clusterul Dunării maritime. (…) Ucraina şi-a asumat că va înceta orice formă de dragaj, fie el operaţional, de întreţinere sau altă formă”, a declarat Ionel Scrioşteanu.

„Calendarul de măsurători rămâne valabil, rămâne să primim acel accept din partea Ministerului Apărării din Ucraina pentru că este o zonă dificilă din punct de vedere al riscurilor, în măsura în care vom primi acel acord, acel aviz şi condiţiile în care se va desfăşura măsurătoarea, începând din 15 martie vom intra la măsurători. (…) Cel mai important este că până se vor finaliza măsurătorilor se nu vor mai face alte tipuri de activităţi de dragaj. După ce vom avea aceste măsurători, vom vedea care sunt măsurile şi dacă sunt necesare măsuri de luat în acea zonă”, a precizat secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, conform știripesurse.ro. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.