Infofinanciar > Info > Măsurătorile de pe canalul Bâstroe. Ce date au colectat autoritățile române
Info

Măsurătorile de pe canalul Bâstroe. Ce date au colectat autoritățile române

Canalul Bâstroe
Sursă foto: Economica

Canalul Bâstroe a reprezentat un subiect de discuție între autoritățile române și ucrainene, cu privire la activitățile de dragaj pe care partea ucraineană le-a realizat la nivelul acestei zone. În acest context, autoritățile române u început o serie de măsurători pentru a ajunge la o concluzie legată de impactul pe care aceste măsurile întreprinse de ucraineni le au la nivelul infrastructurii canalului Bâstroe.

Astfel, măsurătorile făcute de autoritățile române din cadrul acestei luni au adus rezultate concludente, care confirmă faptul că Ucraina a realizat lucrări de adâncire la nivelul canalului Bâstroe. Această concluzie vine în urma datelor colectate de Administrația Fluvială a Dunării de Jos.

Lucrări ucrainene de adâncire

Datele exacte ale acestor măsurători nu au fost încă făcute publice, lucru care urmează să fie realizat în cadrul următoarelor zile. Astfel, mai multe detalii urmează să fie oferite de reprezentanții Ministerului Transporturilor, pentru a fi mai clar cât de mult a fost afectată această zonă în urma intervențiilor ucrainene. Oficialii de la Kiev au susținut faptul că au realizat anumite lucrări în cadrul acestei porțiuni, însă au semnalat că toate aceste acțiuni aveau scop stric de întreținere.

Dar, măsurătorile realizate de autoritățile române contrazic această informație, fiind de fapt vorba de lucrări pentru adâncirea canalului. Datele rezultate în urma acestor măsuri realizate de autoritățile române vor fi ulterior transmise ministerului Mediului și cel al Apărării. Acest lucru are ca scop stabilirea exactă a impactului negativ pe care aceste lucrări de adâncire le-au avut asupra canalului Bâstroe, dar și stabilirea măsurilor necesare care trebuie implementate în acest sens, conform ProTV.

Deși date exacte nu au fost încă comunicate oficial, în legătură cu măsurătorile realizate de autorități în partea ucraineană a canalului Bâstroe, surse din cadrul Ministerului Transporturilor au declarat faptul că dragajele realizate pentru adâncime au atins nivelul de 7 metri. Acest lucru a fost realizat cui scopul de a permite navelor de mare tonaj să parcurgă acea zonă. Adâncimea inițială a canalului, de maximum 4 metri, nu permitea marilor nave să parcurgă acest traseu.

Biosfera Deltei Dunării

Lucrările realizate pe tronsonul ucrainean al canalului Bâstroe, pot avea un impact puternic asupra degradării mediului natural, deși aceste acțiuni ajută la permiterea navelor mai mari să circule fără impedimente. „Inițial, canalul Bâstroe avea o adâncime de maximum 4 metri, ceea ce nu permitea navigația navelor fluviomaritime de mare capacitate. După lucrările de dragaj, Canalul Bâstroe a fost adâncit la 7 metri. Acestea sunt rezultatele măsurătorilor”, au precizat surse din minister.

În continuare, în urma acestor descoperiri ale autorităților române, trebuie implementate acțiuni prin care datele obținute să fie interpretate de specialiști. Astfel, Ministerul Mediului trebuie să analizeze cifrele primite și să-și exprime părerea avizată cu privire la cât de tare vor afecta aceste dragaje biosfera Deltei Dunării, atât pe termen scurt, dar și la nivelul unei perioade mai lungi. În baza acestor analize ale specialiștilor de mediu, o decizie definitivă poate fi enunțată de Uniunea Europeană. Această decizie ar fi legată de interzicerea definitivă a dragajelor sau a altor acțiuni la nivelul canalului Bâstroe, care ar putea avea un rol în periclitarea biosferei naturale, conform Libertatea .