Infofinanciar > Lumea la zi > Rușii au nuclearele în sânge! Cand va lovi Putin
Lumea la zi

Rușii au nuclearele în sânge! Cand va lovi Putin

putin sursa foto The Japan Times
Sursa foto: The Japan Times

Aleksandr Grușko, viceministrul rus de externe, a declarat marți că eventuala decizie privind posibila utilizare a armelor nucleare este clar enunțată în doctrina militară rusă, întrebat dacă Rusia exclude o lovitură tactică preventivă asupra Ucrainei, conform Reuters, citând agenția oficială rusă de presă RIA Novosti.

„Noi avem o doctrină militară, totul este scris acolo”, a afirmat Aleksandr Gruşko în declaraţia citată de RIA Novosti.

Principiile de desfășurare militară a Rusiei conferă dreptul de utilizare a armelor nucleare. Acestea sunt folosite în contextul în care arme nucleare sau alte tipuri de arme de distrugere în masă sunt folosite împotriva statului rus sau dacă acesta se confruntă cu o amenințare existențială din partea armelor convenționale.

Doctrina militară rusă susține utilizarea armelor nucleare

Decizia utilizării imensului arsenal nuclear rus revine președintelui, în prezent Vladimir Putin.

Războiul pornit de Rusia în Ucraina a dus la moartea a mii de oameni și la strămutarea a peste 10 milioane. Aceste evenimente amplifică și mai mult o confruntare între Rusia și SUA.

Putin nu își poate permite să piardă în Ucraina

William Burns, directorul Agenției Centrale de Informații (CIA) a declarat sâmbătă că Putin consideră că nu își poate permite să piardă în Ucraina și a avertizat că Occidentul nu poate ignora riscul utilizării armelor nucleare tactice de către Moscova.

„Nu vedem, la nivel de comunitate de informaţii, dovezi concrete în acest moment privind o posibilă planificare din partea Rusiei în vederea desfăşurării sau chiar utilizării de arme nucleare tactice”, a spus Burns.

Rusia consideră armele sale nucleare drept „exclusiv un mijloc de descurajare”, conform unui decret semnat de Vladimir Putin la 2 iunie 2020. Documentul reia frazeologia doctrinei militare ruse, dar adaugă detalii despre patru circumstanțe în care ar putea fi ordonată o lovitură nucleară. Sunt prezente informații fiabile cu privire la un atac cu rachete balistice împotriva Rusiei sau un atac inamic „asupra unor obiective critice sau instalaţii militare ale Federaţiei Ruse, a căror incapacitate ar duce la perturbarea răspunsului forţelor nucleare”.

Putin este de părere că Ucraina a fost folosită de SUA pentru a amenința Rusia. El și-a susținut oridinul din 24 februarie privind declanșarea unei operațiuni militare speciale susținând că Ucraina i-a persecutat pe vorbitorii de limbă rusă, iar SUA doresc să extindă Alianţa Nord-Atlantică într-un mod care ar pune Rusia în pericol.

Lupta din Ucraina- lupta dintre democrație și autocrație

Președintele american, Joe Biden prezintă invadarea Ucrainei drept o luptă într-o bătălie globală mult mai largă între democrație și autocrație.

Ucraina respinge acuzațiile Moscovei de persecutare a vorbitorilor de limbă rusă i afirmă cp luptă în prezent pentru supraviețuirea ca stat și națiune. Rusia neagă acuzațiile Kievului și Occidentului potrivit cărora forțele sale ar fi comis crime de război în zonele pe care le-a controlat în Ucraina.