Infofinanciar > Lumea la zi > În dragoste și în război totul e permis! Activele oligarhilor ruși folosite ca piese de puzzle pentru reconstruirea Ucrainei
Lumea la zi

În dragoste și în război totul e permis! Activele oligarhilor ruși folosite ca piese de puzzle pentru reconstruirea Ucrainei

În dragoste și în război totul e permis! Activele oligarhilor ruși folosite ca piese de puzzle pentru reconstruirea Ucrainei
Credit imagine: hotnews.ro

În dragoste și în război totul este permis. Oficialii Statelor Unite ale Americii au venit cu o propunere care să compenseze pagubele suferite de Ucraina în urma bombardamentelor din partea Rusiei.

Oamenii de la Casa Albă s-au gândit că pagubele suferite de orașele Ucrainene să fie amortizate din activele sechestrate ale oligarhilor ruși.

Lichidarea acestor active ar permite transferarea sumelor obţinute către Kiev „pentru a compensa prejudiciul (cauzat Ucrainei) de agresiunea rusă”, precizează executivul american într-un comunicat. Propunerea marchează o înăsprire a poziţiei occidentale împotriva Moscovei şi urmează să fie însoţită de noi ajutoare militare masive ce ar trebui să fie anunţate în cursul zilei de joi de preşedintele Joe Biden.

SUA au furnizat deja armament de peste 3 miliarde de dolari Ucrainei de la debutul ofensivei ruse la 24 februarie. Casa Albă încearcă acum să obţină o finanţare suficientă din partea Congresului spre a putea extinde acest ajutor până în luna octombrie.

Cât priveşte sancţiunile, ţările Uniunii Europene au sechestrat până acum active ruseşti de peste 30 miliarde de dolari, dintre care aproape 7 miliarde în bunuri de lux aparţinând unor oligarhi (iahturi, opere de artă, bunuri imobiliare, elicoptere), a afirmat Casa Albă.

La rândul lor, Statele Unite „au sancţionat şi blocat nave şi avioane în valoare de peste un miliard şi au îngheţat sute de milioane de dolari de active ale elitelor ruse în conturi americane”.

În plus, în această lună, Spania a dat curs cererii americane de sechestrare a unui superiaht, valorând 90 milioane de dolari şi aparţinând miliardarului rus Viktor Vekselberg, un aliat al preşedintelui Vladimir Putin.

Potrivit Casei Albe, preşedintele Joe Biden urmează să vorbească de la ora locală 10.45 (14.45 GMT) despre „sprijinul pentru ucrainenii care îşi apără ţara şi libertatea împotriva războiului brutal al Rusiei”.

Complot pentru dezbinarea Ucrainei

Şeful spionajului extern rus, Serghei Narâşkin, a acuzat joi SUA şi Polonia de complot cu scopul de a obţine o sferă de influenţă în Ucraina, transmite Reuters, care a interpretat scenariul făcut public de Narâşkin drept cel mai puternic semnal dat de Moscova că războiul s-ar putea încheia cu împărţirea forţată a Ucrainei între Occident şi Rusia.

Serghei Narâşkin, şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), a declarat că dispune de informaţii operative, care nu au mai fost publicate până în prezent, potrivit cărora Statele Unite şi Polonia, aliate în cadrul NATO, ar complota pentru a restabili controlul polonez asupra unei părţi din vestul Ucrainei.

„Conform datelor operative primite de SVR, Washingtonul şi Varşovia lucrează la planuri privind stabilirea unui control militar şi politic strâns al Poloniei asupra (fostelor) sale posesiuni istorice din Ucraina”, susţine Narâşkin în una din rarele declaraţii publicate de SVR.