Infofinanciar > Lumea la zi > Un alt stat vecin cu Rusia vrea să adere la NATO! Parlamentar: „Kremlinul nu ne dictează deciziile”
Lumea la zi

Un alt stat vecin cu Rusia vrea să adere la NATO! Parlamentar: „Kremlinul nu ne dictează deciziile”

NATO Finlanda - sursa foto - playtech.ro
NATO Finlanda - sursa foto - playtech.ro

Finlanda, pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina, ia în calcul o posibilă aderare la alianța politico-militară NATO. Ministrul finlandez pentru Afaceri Europene declară că acest lucru este „foarte probabil”. Totuși, la ora actuală, nu există o decizie oficială în acest sens.

În ziua de luni, Tytti Tuppurainen, membru în cadrul Parlamentului finlandez, a spus că, deși decizia aderării la NATO nu a fost încă luată, acest lucru reprezintă un răspuns firesc și natural pentru situația actuală dintre Ucraina și Rusia. În cazul în care Finlanda se va decide că vrea să fie parte a formațiunii politico-militare și va înainta o cerere în acest caz, își dorește ca „procesul de ratificare să fie cât mai scurt posibil”.

Rusia dezamăgește Finlanda

Deși a spus că și-ar fi dorit ca relațiile de vecinătate să fie unele bazate pe înțelegere și cooperare, acest lucru nu a fost posibil din cauza statului rus. Omul politic din Finlanda spune următorul lucru drept completare: „Dar Rusia este cea care s-a distanțat de ordinea de securitate și Rusia este cea care a declanșat războiul în Europa. Rusia este cea care a invadat în Ucraina. Acum, oamenii văd această nouă realitate și a venit timpul să se alăture NATO.”

Ziua de joi este cea în care președintele Finlandei, Sauli Niinistö, să își expună părerea proprie despre șansa aderării la NATO. După acest lucru, ar urma ca premierul Sanna Marin să dea o declarație în acest sens.

Într-o declarație pentru CNN, Tytti Tuppurainen a spus că majoritatea partidelor din țară au discutat deja pe fondul acestei chestiuni. Partidul lui Marin și Tuppurainen, respectiv social-democrații, se vor aduna sâmbătă pentru a decide, lucru ghidat de anunțul pe care președintele statului finlandez îl va face.

Totuși, Rusia nu este de acord cu acest lucru și îi avertizează pe finlandezi că vor lua măsuri dacă aceștia vor adera la NATO. Cele două state împart o graniță de aproximativ 800 de mile.

În răspuns, Tytti Tuppurainen a declarat pentru CNN: „Kremlinul nu ne dictează deciziile”. Spune de asemenea și că Rusia ar trebui să se poarte cât mai matur în această problemă, acest lucru fiind în interesul statului.

Cât despre liderul de la Kremlin, membrul Parlamentului finlandez afirmă că „Am văzut acum ce fel de țară este Rusia și ce fel de regim are. Are ca lider un dictator nemilos”. După acest lucru a mai declarat și că : Nu ne mai facem niciun fel de iluzii cu privire la ceea ce pune la cale… și știm acum că poate duce un război care este la fel de josnic, nemilos și brutal cum ne putem imagina.”

Oficialii Statelor Unite ale Americii și NATO au evidențiat faptul că își exprimă sprijinul pentru aderarea Finlandei, partener de zeci de ani al blocului politico-militar.