Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia vrea să continue livrările de gaze în Europa după „sabotajul Nord Stream”. Ce propune vicepreședintele Novak
Lumea la zi

Rusia vrea să continue livrările de gaze în Europa după „sabotajul Nord Stream”. Ce propune vicepreședintele Novak

Conducte de gaze
Sursă foto: Adevărul

Rusia este pregătită să restabilească livrările de gaze către Europa prin gazoductul Yamal-Europa, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak într-un interviu publicat duminică în presa de stat.

„Piața europeană rămâne relevantă, pentru că există în continuare un deficit de gaze și avem toate capacitățile pentru a restabili livrările. De exemplu, conducta Yamal-Europa, închisă din motive politice, rămâne nefolosită”, a declarat Novak pentru TASS, o agenție de presă de stat.

Invazia Rusiei în Ucraina a creat o situație de impas în ceea ce privește marea dependență a continentului de vânzările de gaze ale Moscovei, Uniunea Europeană (UE) încercând să se debaraseze de livrările rusești prin intermediul unor sancțiuni economice.

Europa, „vinovată” pentru sabotajul Nord Stream

Transporturile de gaze spre est prin conducta Yamal-Europa, care transportă gazul rusesc prin Belarus către Polonia și Germania, au fost oprite la începutul acestui an pe fondul conflictului.

Novak a indicat că Moscova primește în mod regulat cereri de la consumatorii europeni pentru creșterea livrărilor de gaz natural.

„Astăzi, putem spune cu certitudine că există și cerere pentru gazul nostru”, a declarat Novak pentru TASS. „Așa că continuăm să privim Europa ca pe o piață potențială pentru producția noastră. Este clar că împotriva noastră a fost inițiată o campanie pe scară largă, care s-a încheiat cu sabotajul împotriva gazoductului Nord Stream.”

În interviu, Novak a mai spus că gazoductul TurkStream, care merge din Rusia în Turcia prin Marea Neagră, funcționează la „capacitate maximă”, furnizând zilnic 42 de milioane de metri cubi de gaz.

„În acest moment, se discută despre implementarea unui volum suplimentar de furnizare de gaze prin Turcia, după ce va fi creat acolo un hub de gaze. Lucrăm în mod activ cu țările care vor lua parte la acest proiect, precum și cu consumatorii care au nevoie de gaz din Rusia„, a declarat Novak.

Turkstream, noul hub de gaze european

Turcia a descoperit o pungă de gaze naturale în largul coastei sale nordine în 2020, estimând că ar adăposti volume de 540 miliarde de metri cubi. La Sakarya turcii au construit o „bază energetică” care se vrea a deveni o piață de referință pentru gazele naturale, spunea Erdogan, care și-a propus să extragă gaz începând cu 2023 din zăcămintele respective.

Vladimir Putin a vorbit cu mai multe ocazii despre transformarea Turciei într-un hub de gaze naturale pentru piața din Europa și Orientul Mijlociu, lăsând de înțeles că țara ar urma să devină o nouă Ucraina pentru resursele naturale rusești.

„Țările europene caută în prezent să găsească de unde să se aprovizioneze cu gaze naturale”, a spus el. „Slavă Domnului că Turcia nu are o astfel de problemă. Să sperăm că vom deveni în curând un hub pentru gazele naturale”, spunea Erdogan.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.