Infofinanciar > Lumea la zi > Vești bune pentru Europa! Cantitatea de gaz natural deținută a făcut prețurile să aibă valori negative
Lumea la zi

Vești bune pentru Europa! Cantitatea de gaz natural deținută a făcut prețurile să aibă valori negative

Gaze, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

În prezent, Europa se bucură de o scădere a prețului la gaze naturale, după o lungă perioadă în care acesta a cunoscut creșteri succesive, pe fondul crizei energetice. Acest lucru se datorează, în mare măsură, faptului că administrațiile statelor europene au reușit să umple la timp instalațiile de depozitare de gaze, dar și a multitudinii de nave pline de GNL (gaz natural lichefiat) care așteaptă să-și descarce marfa în porturile Europei.

Prețurile gazelor au ajuns atât de jos, încât la începutul săptămânii acestea figurau ca fiind negative. Joia trecută s-a înregistrat o scădere de 20%, ajungând la o distanță de 70 de procente față de prețul record de la sfârșitul lunii august. Acest lucru a dus ca luni, prețurile spot ale gazului olandez pentru livrare într-o oră să scadă sub 0 euro, potrivit datelor furnizate de Intercontinental Exchange.

Liderii Uniunii Europene au decis la timp să contruiască stocuri substanțiale împotriva oricăror reduceri suplimentare ale aprovizionării. În acest moment, depozitele sunt pline în proporție de aproape 94%, potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe. Acest procent este cu mult peste ținta de 80% pe care blocul comunitar a stabilit-o pentru noiembrie.

„Este un nivel extrem de ridicat”, a mărturisit Di Odoardo, precizând că nivelul maxim de stocare a fost în medie de 87% din capacitate în ultimii cinci ani, scriu cei de la Digi24.

Rețeaua este supraofertată

Șeful departamentului de analiză a gazelor din cadrul Independent Commodity Intelligence Services (ICIS), Tomas Marzec-Manser, a susținut că la scăderea prețurilor gazelor naturale au contribuit și „rețelele supraofertate”.

Acest lucru este surprinzător, mai ales pentru că gospodăriile și companiille au fost lovite de creșteri amețitoare ale prețului gazelor în ultimul an.

Vicepreședintele departamentului de cercetare în domeniul gazelor și al GNL de la Wood Mackenzie, Massimo Di Odoardo, spune că o cauză a acestui fenomen este vremea neobișnuit de blândă.

„În țări precum Italia, Spania, Franța, vedem temperaturi și un consum de gaze mai aproape de nivelurile din august și începutul lui septembrie”; „Chiar și în țările nordice, Marea Britanie și Germania, consumul este mult sub media pentru această perioadă a anului”, a spus acesta.

Gazul ar putea fi mai scump în decembrie

Potrivit lui Booth, prețul gazelor naturale ar putea crește brusc din nou în luna decembrie și ianuarie din cauza vremii răcoroase. Acest fenomen le va face pe unele petroliere să mai aștepte puțin în largul mării înainte de a intra în port.

De asemenea, experții spun că europenii s-ar putea confrunta cu o situație dificilă și vara viitoare, când statele vor încerca să își refacă iar stocurile înainte de iarna următoare.

Economistul pentru mărfuri la Capital Economics, Bill Weatherburn, a susținut că prețurile ar putea să atingă 150 de euro (150 de dolari) pe megawatt oră până la sfârșitul anului 2023.