Lumea la zi

Erdogan continuă planul de transformare al Turciei în hub de gaze. Un zăcământ uriaș urmează să fie exploatat din 2023

Erdogan, Sursă foto: Times of Israel
Sursă foto: Times of Israel

Câmpul de gaze din Marea Neagră al Turciei este pe cale să intre în funcțiune anul viitor, așa cum a fost promis, iar lucrările de conectare a acestuia la infrastructura națională s-au accelerat, a declarat sâmbătă președintele Tayyip Erdogan.

Adresându-se la inaugurarea unei conducte de gaze naturale în provincia nordică Kastamonu, Erdogan a declarat că forajul la 9 din cele zece sonde din prima fază a câmpului de gaze Sakarya, aflat pe fundul mării, a fost finalizat.

„Sperăm că vom începe să folosim acest gaz anul viitor”, a declarat Erdogan prin intermediul unei înregistrări video.

Turcia a descoperit gaze naturale în largul coastei sale nordice în 2020 și, de atunci, a estimat volumele la 540 de miliarde de metri cubi (mld. mc).

Turcia a construit o „bază energetică” în Sakarya, iar aceasta va deveni o piață de referință pentru gazele naturale odată cu includerea livrărilor interne, a declarat Erdogan.

„Ne pregătim să construim o piață avansată de gaze naturale în care mai multe produse, mai multe contracte se reunesc pentru a forma prețuri de referință.”

Erdogan este de acord ca Turcia să devină noul hub al gazului european

În ultimele săptămâni, președintele rus Vladimir Putin a repetat că un hub de gaze naturale ar putea fi înființat în Turcia destul de repede, prognozând că mulți clienți europeni ar apărea pe o astfel de piață.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a aderat la planul președintelui rus Vladimir Putin de a transforma Turcia într-un hub de gaze naturale rusești.

Erdogan a declarat că Turcia și-a asigurat o oportunitate vitală prin acceptarea planului lui Putin.

„Țările europene caută în prezent să găsească de unde să se aprovizioneze cu gaze naturale”, a spus el. „Slavă Domnului că Turcia nu are o astfel de problemă. Să sperăm că vom deveni în curând un hub pentru gazele naturale”.

Putin a declarat în trecut că gazul va fi redirecționat prin Turcia de la gazoductele Nord Stream de sub Marea Baltică, care au fost avariate de explozii.

Rusia livrează deja Turciei gazul prin conducta TurkStream pe sub Marea Neagră. Dar Kremlinul a recunoscut că gazoductul are o capacitate suplimentară limitată. Până când va fi creată o nouă capacitate, a declarat profesorul de relații internaționale Senem Aydin-Duzgit de la Universitatea Sabanci din Istanbul, Europa își va fi asigurat probabil aprovizionarea alternativă.