Infofinanciar > Info > Cât gaz mai trimite Gazprom către Europa prin Ucraina? Zeci de milioane de metri cubi urmează să fie livrate joi
Info

Cât gaz mai trimite Gazprom către Europa prin Ucraina? Zeci de milioane de metri cubi urmează să fie livrate joi

Gaz - sursa foto - direct24.ro
sursa foto - direct24.ro

Fluxurile de gaze către est prin conducta Yamal-Europa către Polonia din Germania au fost constante joi, au arătat datele, la fel ca fluxurile prin Nord Stream 1 din Rusia, care a redus conducta la 20% din capacitatea sa, invocând lucrări de întreținere, scrie Reuters.

Debitele de ieșire la punctul de contorizare Mallnow de la granița cu Germania au fost de 4.972.206 kilowați-oră (kWh/h) joi dimineață, în ușoară creștere de la 4.898.759 kWh/h la miezul nopții, au arătat datele operatorului de conducte Gascade.

Debitele fizice prin conducta Nord Stream 1 au fost de 14.423.827 kWh/h pentru 0800-0900 CET (0600-0700 GMT), neschimbate față de ziua precedentă.

Compania rusească Gazprom a declarat că continuă să livreze gaze către Europa prin Ucraina și că va trimite joi 41,6 milioane de metri cubi, neschimbate față de miercuri.

Nominalizările pentru fluxurile de gaz rusești în Slovacia din Ucraina prin punctul de frontieră Velke Kapusany au fost de aproximativ 36,6 milioane de metri cubi (mcm) pe zi, comparativ cu 36,7 milioane de metri cubi în ziua precedentă, arată datele operatorului de transport ucrainean.

Bulgarii s-ar putea întoarce la gazul rusesc

Sute de bulgari au ieșit miercuri pe străzile capitalei Sofia, exprimându-și temerile că guvernul interimar al țării ar putea rupe politicile predecesorului său pro-occidental și ar putea reveni la strânsele legături energetice cu Rusia.

A doua manifestare dintr-o serie planificată de proteste sub sloganul #GAZwithme a avut loc în fața clădirii prezidențiale, iar organizatorii au spus că doresc o mai mare responsabilitate din partea cabinetului interimar.

Mulți oameni din Bulgaria – membră a UE și NATO – sunt îngrijorați de faptul că guvernul anterior, pro-occidental, a fost răsturnat în iunie din cauza poziției sale dure împotriva invadării Ucrainei de către Rusia și a refuzului său de a plăti gigantul energetic rus Gazprom în ruble, valută.

La sfârșitul lunii aprilie, Rusia a întrerupt aprovizionarea cu gaze către Bulgaria, cea mai săracă națiune a UE, după ce a respins cererea Moscovei de a plăti în ruble. Relațiile dintre cei doi foști aliați ai blocului sovietic s-au deteriorat sub guvernul anterior.

Primele declarații publice ale actualului guvern interimar, numit de președintele Rumen Radev, indică faptul că Bulgaria ar putea relua discuțiile cu Gazprom pentru a evita penuria de gaze naturale mai târziu în cursul anului, scrie Euronews.