Infofinanciar > Info > România, printre cele mici salarii din Uniunea Europeană! Veștile sunt îngrijorătoare
Info

România, printre cele mici salarii din Uniunea Europeană! Veștile sunt îngrijorătoare

Bani, Sursă foto: gds.ro
Sursă foto: gds.ro

Ultimele date publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat) arată că în România, în anul 2021, cel mai mare salariu mediu câștigat de un angajat cu normă întreagă a fost de 13.000 de euro pe an. Această valoare ne clasează pe locul al treilea în topul celor mai mici salarii din UE.

Pe primele două poziții în acest clasament se află Bulgaria (10.300 euro) și Ungaria (12.600 euro). De partea cealaltă, cele mai mari salarii medii anuale înregistrate în anul 2021 în UE au fost în Luxemburg (72.200 euro), Danemarca (63.300 euro) şi Irlanda (50.300 euro).

Conform datelor Eurostat, salariul mediu anual ajustat pentru angajaţii cu normă întreagă din Uniunea Europeană în 2021 a fost de 33.500 euro.

„Cartea albastră” este un indicator, adoptat de UE, folosit pentru a determina nivelul salariului mediu anual brut din fiecare țară din Uniunea Europeană. Aceată directivă are ca scop atragerea în UE a angajaţilor cu înaltă calificare conform unor condiţii de admisie mai flexibile, îmbunătăţind drepturile şi posibilitatea deţinătorilor „Cărţii albastre” de a se muta mai uşor în alt stat membru UE, scriu cei de la Realitatea.

Salariile din România vor fi crescute

La sfârșitul lunii noiembrie, Guvernul a anunțat că salariul minim brut va crește la 3.000 de lei din 1 ianuarie 2023. „Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră”, se arată în OUG-ul Executivului.

Din această sumă, 200 de lei ar urma să fie neimpozibili, au stabilit oficialii în urma ședinței avută cu sindicatele și patronatele în Consiliul Național Tripartit. „Am considerat necesar să ne consultăm pe acest subiect cu partenerii sociali, pentru ca în funcție de propunerile lor și de perspectivele bugetare pentru anul viitor să venim cu o soluție realistă pentru contextul actual”, a susținut atunci premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

„Creșterea salariului minim brut, la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023, este un pas necesar pentru înscrierea României în calendarul implementării Directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, adoptată de Consiliul European la data de 4 octombrie 2022″, au scris reprezentanții PSD în cadrul unui comunicat de presă emis la acea vreme, scrie Antena 3 CNN.

Salarii mai mari în construcții

Guvernul a decis, prin aceeași ordonanță, să majoreze salariul minim brut diferențiat din domeniul construcțiilor, de la 3.000 la 4.000 de lei. În schimb, salariul minim din domeniul agroalimentar va rămâne la același nivel din 2022, adică tot de 3.000 de lei.

„Prin derogare (…), începând cu data de 1 ianuarie 2023 pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, la suma de 4.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 24,194 lei/oră”, se mai arată în actul normative, scriu cei de la avocatnet.