Lumea la zi

Rusia „se dă bine” pe lângă China. Întâlnire de ultimă oră între Putin și Xi Jinping

Putin și Xi Xinping, Sursă foto: Twitter
Sursă foto: Twitter

În ultima perioadă, forțele rusești înregistrează eșecuri usturătoare pe frontul estic din Ucraina. Sâmbătă, trupele invadatoare au abandonat orașul Izium, care era principalul bastion din nord-estul Ucrainei. Acest lucru a pus într-o lumină proastă autoritățile de la Kremlin, în frunte cu președintele rus, Vladimir Putin.

Pentru a putea face față acestui val de neîncredere, Putin și-a stabilit în această săptămână o întâlnire cu liderul chinez, Xi Jinping, pentru a-i cere acestuia sprijin militar în „operațiunea specială” începută pe data de 24 februarie.

Cei doi lideri mondiali se vor întâlni la summitul din Uzbekistan, în cadrul căruia vor participa statele care fac parte din Organizația pentru Cooperare de la Shanghai (OCS). În afară de China și Rusia, în această organizație mai sunt India, Kazahstan, Kirghizstan, Pakistan, Tadjikistan și Uzbekistan, scrie CNN. Această de altfel, aceasta este prima întâlnire dintre Putin și Xi după începerea invaziei.

China, „aură de neutralitate” față de război, dar înarmează Rusia

Până la întrevederea celor doi, administrația rusească dezvăluie că Li Zhanshu, un aliat apropiat al lui Xi și al treilea cel mai important lider al Partidului Comunist Chinez, și-a exprimat deja sprijinul pentru războiul Rusiei în Ucraina. Această afirmație nu a fost confirmată însă până acum de autoritățile de la Beijing, întrucât China vrea „să mascheze” o aură de neutralitate în ceea ce privește invazia Rusiei în Ucraina.

„Vedem că SUA și aliații săi NATO își extind prezența în apropiere de granițele Rusiei, amenință securitatea națională și viețile cetățenilor ruși”, ar fi mărturisit Li.

„Înțelegem întru totul necesitatea tuturor măsurilor luate de Rusia pentru a-și proteja interesele cheie. Noi ne oferim ajutorul”. „Despre problema ucraineană, vedem cum au pus Rusia într-o situație imposibilă. Iar în acest caz, Rusia a făcut o alegere importantă și a răspuns cu fermitate”, a mai completat Li.

Totodată, potrivit agenției de știri oficiale Xinhua, Li ar fi exprimat dorința Chinei de a „continua să lucreze cu Rusia pentru a-și oferi sprijin reciproc în probleme care țin de principalele interese și îngrijorări” ale celor două state. De asemenea, în cadrul acestei întruniri, Li ar fi criticat sancțiunile impuse împotriva Rusiei.

Aceste declarații ale lui Zhanshu au fost susținute la forumul economic de la Vladivostok de săptămâna trecută, unde liderul chinez s-a întâlnit cu Viaceslav Volodin, președinte al Dumei de Stat din Rusia, dar și cu alți parlamentari ruși.

Versiunea chinezească versus cea rusească

De-a lungul timpului, autoritățile chineze nu au dorit să se poziționeze clar pro sau contra războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Însă, nu a ezitat să acuze NATO și SUA (inamicul tradițional) că sunt artizanii acestui conflict din estul Europei.

În cazul de față, pentru a păstra „o urmă de neutralitate”, oficialii chinezi au dat publicității transcriptul întâlnirii dintre Zhanshu și oficialii ruși, în care, surprinzător, nu se regăsește nicăieri cuvântul „Ucraina”.
Însă, Brian Hart, cercetător al China Power Project de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale susține că „versiunea rusească a mers mult mai departe decât cea chineză”. „Dacă nu au primit aprobarea Beijingului, asta s-ar putea să îi enerveze pe unii de la Beijing”, a completat acesta.

De asemenea, Hal Brands, profesor de afaceri globale de la Universitatea Johns Hopkins, evidențiază faptul că autoritățile chineze sunt îngrijorate de o eventuală înfrângere a Rusiei în Ucraina.

„Beijingul nu poate să aștepte calmă în timp ce Rusia este înfrântă în Ucraina pentru că asta va duce, în cel mai bun caz, la o Rusie mult mai slăbită care ar fi un aliat mai puțin util și mai puțin capabil să distragă atenția Washingtonului, iar, în cel mai rău caz, la instabilitate politică la Moscova”, a mărturisit Brands.

„Poți să pui pariu că, odată ce poziția Rusiei se deteriorează, Putin va căuta mai mult sprijin din partea Chinei”; „Dacă Beijingul nu găsește un mod de a oferi un astfel de sprijin, am putea vedea rupturi mai mari în parteneriatul sino-rusesc mai devreme decât și-au imaginat mulți analiști”, a completat Brands.