Infofinanciar > Lumea la zi > Biden lovește China! Președintele american impune restricții asupra exporturilor de cipuri și unelte din SUA
Lumea la zi

Biden lovește China! Președintele american impune restricții asupra exporturilor de cipuri și unelte din SUA

Biden Sursa foto ZgG.md
Sursa foto: ZgG.md

De luna viitoare, Administrația lui Biden are în vedere extinderea restricțiilor în ceea ce privește livrările americane către China de semiconductori. Aceștia sunt folosiți pentru inteligența artificială de instrumente care se referă la fabricarea cipurilor.

Departamentul Comerțului intenționează să publice noi reglementări bazate pe restricțiile comunicate în scrisori referitoare la comercializarea cipurilor la începutul acestui an către trei companii americane – KLA Corp, Lam Research Corp și Applied Materials Inc conform unor surse. Planul pentru noi reguli nu a fost raportat anterior.

Scrisorile, pe care companiile le-au recunoscut public, le-au interzis să exporte echipamente de fabricare a cipurilor către fabricile chineze care produc semiconductori avansați cu procese sub 14 nanometri. Acest lucru se produce cu excepția cazului în care vânzătorii obțin licențe din partea Departamentului Comerțului, conform Reuters.

Interzicerea exportului de echipamente de fabricare a cipurilor către China

Normele ar codifica, de asemenea, restricțiile din scrisorile Departamentului Comerțului trimise luna trecută către Nvidia Corp și Advanced Micro Devices, prin care li se ordonă să oprească livrările mai multor cipuri de calcul de inteligență artificială în China, cu excepția cazului în care obțin licențe.

Unele dintre surse au declarat că reglementările vor include probabil acțiuni suplimentare împotriva Chinei. Restricțiile ar putea fi modificate, iar normele publicate mai târziu decât se așteaptă.

Așa-numitele „scrisori” permit Departamentului Comerțului să ocolească procesele îndelungate de redactare a regulilor pentru a institui rapid controale, însă acestea se aplică doar companiilor care le primesc.

 Cipuri de inteligență artificială

Transformarea scrisorilor în norme ar extinde sfera de aplicare a acestora și ar putea supune restricțiilor și alte companii americane care produc tehnologii similare. Reglementările s-ar putea aplica companiilor care încearcă să conteste poziția dominantă a Nvidia și AMD în domeniul cipurilor de inteligență artificială.

Intel Corp și startup-uri precum Cerebras Systems vizează aceleași piețe de calcul avansat. Intel a declarat că monitorizează îndeaproape situația, în timp ce Cerebras a refuzat să comenteze.

O sursă a declarat că normele ar putea impune, de asemenea, cerințe de licență pentru livrările în China de produse care conțin cipurile vizate. Dell Technologies , Hewlett Packard Enterprise și Super Micro Computer produc servere pentru centre de date care conțin cipul A100 de la Nvidia.

Dell și HPE au declarat că monitorizează situația, în timp ce Super Micro Computer nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Codificarea restricțiilor

Un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului Comerțului a refuzat să comenteze cu privire la acțiunea viitoare, dar a declarat: „Ca regulă generală, căutăm să codificăm orice restricție care se află în scrisorile sunt informate cu o modificare de reglementare.”

Un purtător de cuvânt al Departamentului Comerțului a refuzat vineri să comenteze reglementările specifice, dar a reiterat că acesta „adoptă o abordare cuprinzătoare pentru a pune în aplicare acțiuni suplimentare… pentru a proteja interesele de securitate națională și de politică externă ale SUA„, inclusiv pentru a împiedica China să achiziționeze tehnologie americană aplicabilă modernizării militare.

KLA, Applied Materials și Nvidia au refuzat să comenteze, în timp ce Lam nu a răspuns la solicitările de comentarii. AMD nu a comentat cu privire la mișcarea politică specifică, dar a reafirmat că nu prevede un „impact material” al noii sale cerințe de acordare a licențelor.

 Contracarea progreselor Chinei

Acțiunea planificată vine în contextul în care administrația președintelui Joe Biden a încercat să contracareze progresele Chinei, vizând tehnologiile în care Statele Unite încă mai dețin o poziție dominantă.

„Strategia este de a sugruma China și au descoperit că cipurile sunt un punct de sugrumare. Ei nu pot face aceste lucruri, nu pot face echipamentele de producție”, a declarat Jim Lewis, expert în tehnologie la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. 

„Acest lucru se va schimba”, a continuata acesta.

 Săptămâna trecută, într-o actualizare a măsurilor legate de China, Camera de Comerț, un grup de lobby pentru mediul de afaceri din SUA, a avertizat membrii cu privire la restricțiile iminente privind cipurile de inteligență artificială și instrumentele de fabricare a cipurilor.

„Auzim acum că membrii ar trebui să se aștepte la o serie de reguli sau poate la o regulă generală înainte de alegerile de la jumătatea mandatului pentru a codifica îndrumările din scrisorile „is-informed” emise recent (de Departamentul Comerțului) către companiile producătoare de echipamente și de proiectare de cipuri”, a declarat camera.

 Lista neagră a comerțului 

Grupul a mai spus că agenția intenționează să adauge alte entități chineze de supercalculatoare pe o listă neagră a comerțului.

Administrația Biden discută în mod activ interzicerea exporturilor de instrumente de fabricare a cipurilor către fabricile chineze care produc semiconductori avansați la nodul de 14 nanometri și mai mici.

Oficialii americani au luat legătura cu aliații pentru a face lobby pe lângă aceștia în vederea adoptării unor politici similare, astfel încât companiile străine să nu poată vinde Chinei tehnologii pe care firmele americane nu ar putea să le expedieze, au declarat două dintre surse.

„Coordonarea cu aliații este esențială pentru a maximiza eficiența și a minimiza consecințele neintenționate”, a declarat Clete Willems, un fost oficial comercial al administrației Trump

„Acest lucru ar trebui să favorizeze reglementări mai largi pe care alții le pot replica, în loc de scrisori unice de tip „este informat”.”, a continuat acesta.