Lumea la zi

Air Moldova va zbura din nou spre Moscova. Rusia a reluat legăturile aeriene cu 52 de țări

Air Moldova sursa foto zugo.md
Sursă foto: Zugo.md

Air Moldova va relua zborurile spre Moscova începând cu 1 octombrie. Potrivit companiei aeriene, decizia a fost luată ca răspuns la multiplele solicitări din partea moldovenilor care se află acum în Federația Rusă și care doresc să se întoarcă acasă. Zborurile spre Moscova au fost suspendate în luna februarie a acestui an.

De menționat că pe 24 februarie, în ziua în care Rusia a lansat atacul asupra Ucrainei, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis.

Presiunea din partea moldovenilor a dus la reluarea zborurilor către Moscova

„Decizia de a relua zborurile se datorează și solicitărilor pasagerilor de a utiliza biletele achiziționate în perioada pandemică și după sistarea zborurilor. Totodată, există dificultăți cu care se confruntă zilnic sute de pasageri: necesitatea procurării repetate a biletelor la prețuri majorate, mai mult timp petrecut în deplasarea pe cale terestră, zborurile cu escală, în special în cazurile de urgență medicală”, se menționează într-un comunicat de presă al companiei, citat de Profit.ro.

Începând cu luna februarie, toate avioanele rusești care trebuiau să ajungă în R.Moldova  au fost redirecționate către Aeroportul Internațional Iași. Ulterior, doar o parte din spațiul aerian național al Republicii Moldova a fost redat aeronavelor civile și guvernamentale, iar zborurile regulate către Aeroportul Internațional Chișinău au fost reluate. În aprilie, Rusia a reluat zborurile către 52 de națiuni, inclusiv către Moldova.

La finalul lunii august, planul de restabilire a zborurilor între Moscova și Emiratele Arabe Unite a fost discutat, însă a primit numeroase critici. Atunci când a decis să înceteze zborurile, transportatorul low-cost nu a abordat comentariile nefavorabile de pe rețelele de socializare, ci a invocat „constrângerile lanțului de aprovizionare din sector”, potrivit Reuters.

Wizz Air a transmis că zborurile între cele două țări vor fi efectuate de transportatorul arab al companiei, care este un transportator înregistrat în Emiratele Arabe Unite și care operează în conformitate cu legile statului din Golf. Unele dintre răspunsurile indignate au inclus cereri de boicotare a companiei aeriene. Pe fondul criticilor din mediul online, compania aeriană a decis să suspende reluarea zborurilor către Rusia.