Lumea la zi

Colaps total! Putin își anulează întâlnirea cu generalii după înfrângerea suferită de armata rusă

Putin, Sursă foto: Aleph News
Sursă foto: Aleph News

Contraofensiva ucraineană a făcut progrese remarcabile în ultima săptămână, reușind să recucerească 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu, inclusiv regiunea Harkov. În tot acest timp, armata rusească se retrage forțat spre est, după aproximativ 3 luni de bătălii crâncene.

Această situație îl nemulțumește serios pe Vladimir Putin, președintele Rusiei, care și-a amânat deja întâlnirile de la Soci (Rusia) cu generalii săi, fiind dezamăgit de situația actuală de pe front, care dezavantajează serios Federația Rusă. De asemenea, purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, a anunțat că Putin și-a amânat inclusiv întâlnirile cu conducerea Ministerului Apărării.

„Pe măsură ce operațiunea militară specială se dezvoltă, se acumulează unele experiențe care trebuie discutate”, a menționat Peskov, care susține că aceste întâlniri strategice dintre președinte și forțele le militare trebuie să aibă loc.

Cum stă situația pe front

Profesorul de studii strategice la Universitatea St Andrews din Scoția consideră că înfrângerile Rusiei în Izium și Kupiansk reprezintă „un colaps total”, întrucât „probabil au fost staționate acolo mai multe trupe decât oriunde altundeva, în legătură cu bătălia din Donbas, iar acum se pare că nu mai pot rezista acolo”.

Soldații ruși au lăsat în urmă zeci de tancuri, echipamente și muniție, după contraofensiva „fulgerătoare” a ucrainenilor, scrie Timpul.

Însă, autoritățile rusești, mai exact voci din cadrul Ministerului Rus al Apărării, văd această retragere a forțelor armate drept „activități de diversiune”, planificate, care nu reliefează nicidecum o înfrângere în fața soldaților ucraineni.

Potrivit agenției ruse TASS, Denis Pușlin, șeful Republicii Populare Donețk (RPD), susține că  situația pe front este „foarte tensionată” și că „forțele pro-ruse avansează cu dificultate”. Însă, acesta neagă informațiile ucrainenilor, potrivit cărora trupele inamice au reușit să recucerească Aeroportul din Donețk.

Rușii au distrus totul în urmă

Mai mulți oficiali de la Kiev au acuzat armata rusă că, înainte de a se retrage, au lansat mai multe atacuri asupra unei centrale termice din orașul Harkov, dar și asupra infrastructurii civile. În urma acestor evenimente, zone din Harkov și Donețk s-au confruntat cu mai multe pene de curent.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat printr-o postare pe Twitter că în această regiune „Nu există instalații militare, scopul este de a priva oamenii de lumină și căldură”.

„Acesta este un act de disperare în urma pierderilor imense și a retragerii Rusiei în estul Ucrainei”, a completat Oleg Nikolenko, care este purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.

În urma contraofensivei ucrainene, presa moscovită scrie că, în ultima săptămână, au plecat în Rusia peste 116.000 de locuitori din Donbas.