Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia nu va putea fi izolată total de restul lumii! Occidentul ar face o mare greșeală
Lumea la zi

Rusia nu va putea fi izolată total de restul lumii! Occidentul ar face o mare greșeală

vladimir putin ilriformista.it
ilriformista.it

După ce Rusia a invadat Ucraina, Occidentul a format ceea ce părea a fi o coaliție globală  formată din 141 de țări ce au sprijinit gama largă de sancțiuni a statelor din Occident față de Federație. Țările din Veste încearcă foarte mult să renunțe cât de mult posibil la relațiile cu Moscova, izolând-o de restul lumii. Însă este acest țel unul realizabil?

Se încearcă de ceva timp excluderea Rusiei din cadrul Națiunilor Unite, iar un număr mare dintre participați susțin această decizie. Însă, alte 47 de țări s-au abținut sau au lipsit de la vot, inclusiv India și China. Multe dintre aceste națiuni „neutre” au oferit de atunci un sprijin economic sau diplomatic crucial pentru Rusia.

Și chiar și unele dintre națiunile care inițial au fost de acord să denunțe Rusia consideră războiul ca fiind problema altcuiva și de atunci au început să se îndrepte spre o poziție mai neutră. După un an, lucrurile devin mai clare: În timp ce coaliția de bază a Occidentului rămâne remarcabil de solidă, aceasta nu a reușit să convingă niciodată restul lumii să izoleze Rusia.

O lume fragmentată

În loc să se despice în două, lumea s-a fragmentat. Un vast mijloc vede invazia Rusiei ca fiind, în primul rând, o problemă europeană și americană. În loc să o considere o amenințare existențială, aceste țări se concentrează în mare parte pe protejarea propriilor interese în mijlocul tulburărilor economice și geopolitice provocate de invazie.

Săptămâna trecută, Adunarea Generală a Organizația Națiunilor Unite (ONU) a aprobat o altă rezoluție prin care se cerea Rusiei să se retragă de pe teritoriul Ucrainei, însă state precum China, Africa de Sud, India și multe altele au continuat să se abțină, subliniind înstrăinarea lor față de ceea ce consideră a fi acum „războiul Occidentului”.

Ocolirea sancțiunilor

La început, sancțiunile economice ale Occidentului păreau că ar putea submina capacitatea Moscovei de a susține războiul. O campanie condusă de americani, care a inclus 37 de țări, a zdruncinat bazele sistemului financiar al Rusiei, înghețându-i rezervele de valută străină și vizând principalele sale bănci.

Sancțiunile au blocat importuri cheie, cum ar fi piesele de schimb pentru avioane și semiconductorii pentru electronice. Și sute de companii au încetat în mod voluntar să mai facă afaceri în Rusia, lăsându-i pe rușii obișnuiți fără magazine Apple sau abonamente la Netflix. Dar sancțiunile nu au fost atât de devastatoare pe cât spera Occidentul.

Câteva state s-au mobilizat rapid și au crescut exporturile către Rusia cu mult peste nivelurile de dinainte de război, potrivit datelor colectate de Silverado Policy Accelerator, o organizație non-profit din Washington. Exporturile altor țări au scăzut când a început războiul, dar de atunci au inversat cursul. China și Turcia au compensat singure cea mai mare parte a deficitului de exporturi.

Prietenele China și Turcia

Autoturismele chinezești au înlocuit livrările anterioare ale Rusiei de la producătorii occidentali. De asemenea, China a exportat mai multe mașini și semiconductori. Alte bunuri produse de firmele multinaționale care nu mai pot fi exportate direct în Rusia circulă acum prin statele post-sovietice.

Chiar dacă Turcia a vândut arme Ucrainei, președintele Recep Tayyip Erdogan a deschis un flux sporit de bunuri către Rusia, făcând o „gaură” în „barajul” occidental de sancțiuni. „Am menținut întotdeauna o politică de echilibru între Ucraina și Rusia”, a declarat Erdogan în septembrie 2023.

Per total, după ce inițial a scăzut după inițierea invazie, nivelul schimburilor comerciale și-a revenit, deoarece suficiente țări rămân dispuse să facă comerț cu Rusia, scrie japantimes.com.