Infofinanciar > Info > Mircea Geoană, analiza războiului din Ucraina. „Rusia îşi dă seama că orice încercare de a de a agresa un stat aliat va fi lovit de răspunsul muschetarilor”
Info

Mircea Geoană, analiza războiului din Ucraina. „Rusia îşi dă seama că orice încercare de a de a agresa un stat aliat va fi lovit de răspunsul muschetarilor”

Mircea Geoană Sursa foto: A7TV
Sursa foto: A7TV

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a vorbit despre războiul din Ucraina. Acesta a spus că acum nu există condiții din punct de vedere politic pentru ca cele două părți, Ucraina, respectiv Rusia, să se așeze la masa negocierilor. De asemenea, el a spus că acest conflict va fi unul de lungă durată și că va crește, deopotrivă, în intensitate, însă chiar și așa, Rusia nu avea cum să atace și România.

El a spus că anotimpurile au o mare influență asupra desfășurării războiului de la granițe, mai ales că ultimele acțiuni ale Federației Ruse nu au fost cele mai de succes.

Primăvara aduce sporirea intensității războiului

„Va fi un război care va continua cu o intensitate probabil sporită odată cu venirea primăverii. Este o ciclicitate a anotimpurilor care influenţează războiul şi nu este prima dată când iarna creează condiţii pentru o parte puţin mai lentă deşi Rusia a încercat să declanşeze o ofensivă, mai degrabă o încercare de a testa punctele vulnerabile din lanţul de apărare ucrainean, este un front pe flancul estic şi pe flancul sudic al frontului ucrainean de o mie şi ceva de kilometri. E lung, dar se pare că aceste încercări ale Rusiei de a declanşa o ofensivă de iarnă-primăvară, dacă vreţi, nu au mers foarte, foarte bine, aşa cum nu a mers deloc bine întregul război pentru Federaţia Rusă”, a declarat Mircea Geoană.

El a spus că acest război va continua deoarece nu există niciun fel de condiții politice pentru ca țările să se așeze la masa negocierilor. Acesta a continuat susținând faptul că „este foarte clar că niciuna dintre părți nu va sfârși războiul prin ocuparea capitalei celuilalt. Nici ucrainenii nu ajung la Moscova, cum încearcă să zică Putin, nici rușii nu au cum să ajungă la Kiev”, conform hotnews.ro.

Supraviețuire, existență și libertate

Micea Geoană a spus că Ucraina este o țară care se luptă pentru propria supraviețuire și pentru libertate.

„O fac foarte, foarte bine, ajutaţi şi de noi, trebuie să spunem că şi noi i-am ajutat. Şi nu îi ajutăm exclusiv cu echipamente militare, i-am ajutat cu doctrina militară, cu transformarea unei culturi de armată de tip sovietic într-una de tip NATO şi de asta sunt foarte performanţi, unul pentru că luptă cu alt eroism când îţi aperi ţara, lupţi într-un fel, când te duci într-o agresiune fără sens, ruşii au moralul mult mai scăzut”, a declarat secretarul general adjunct al NATO.

Tot acesta a transmis faptul că trebuie s fim pregătiți pentru un război care va continua și chiar va crește în intensitate în lunile următoare. Totodată, perioada imediat următoare ar putea da o nouă direcție acestui conflict armat.

„Noi sperăm şi îi ajutăm pe ucraineni ca ei să aibă capacitatea de a putea să reziste şi, de ce nu, să aibă o contraofensivă de succes care să le permită să elibereze cât mai mult teritoriul ocupat ilegal de către Federaţia Rusă”, a concluzionat Mircea Geoană.

România este în siguranță

Secretarul general adjunct al NATO a spus c nu va fi cazul unei agresiuni din partea Rusiei asupra României, având în vedre articolul 5 al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.

„Chiar şi în formule de iraţionalitate strategică nu vedem Federaţia Rusă având o intenţie şi capacitatea de a ataca ţările NATO. Aş vrea să spun un singur lucru şi acest faimos şi puternic articol 5 este valabil şi este activ. Noi nu comunicăm tot ceea ce facem din punct de vedere pregătire militară, din punct de vedere planificare militară, din punct de vedere investiţii în apărare, din punct de vedere (…) Articolul 5 este extrem de activ, este extrem de real şi ruşii ştiu că nu este o simplă declaraţie politică. De aceea ne facem treaba, apărăm teritoriul aliat, populaţia aliată, România este o ţară foarte importantă pentru noi în NATO, foarte importantă pentru că geografia României, geopolitica României, este o ţară pivot, o ţară platformă şi către Marea Neagră, şi către Est, şi către Balcani, şi către centrul Europei, şi către Orientul Mijlociu extins. România are o valoare strategică excepţional de importantă pentru noi. De aceea românii pot să fie liniştiţi. Suntem aici să apărăm, articolul 5 este real şi este cel mai mare factor de descurajare împotriva agresiunii. Deci noi facem descurajare şi apărare în această ordine, pentru că, văzând forţe suplimentare în România, în Polonia, pe Flancul Estic, Rusia îşi dă seama că orice încercare de a de a agresa un stat aliat va fi lovit de răspunsul muschetarilor,  – Unul pentru toţi şi toţi pentru unul-”, a spus Mircea Geoană.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.