Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia nu mai are opțiuni! Ucraina va primi în curând tancuri din SUA
Lumea la zi

Rusia nu mai are opțiuni! Ucraina va primi în curând tancuri din SUA

Razboi Sursa foto Romania Libera
Sursa foto Romania Libera

Cu victorii puține pe câmpul de luptă și cu un statut izolat global bine pus la punct, Rusia se străduiește să găsească o pârghie pentru a slăbi hotărârea Occidentului de a ajuta Kievul, în timp ce războiul din Ucraina se apropie de sfârșitul primului său an.

The Hill a împărtășit ce spun experții despre președintele rus Vladimir Putin și opțiunile care i-au mai rămas în război, plus modul în care oficialii ucraineni fac presiuni asupra Occidentului pentru a-i trimite Kievului tancuri de luptă.

Putin epuizează opțiunile pentru a opri ajutorul acordat Ucrainei

Cu victoriile sale pe câmpul de luptă acum puține și îndepărtate, cu o economie paralizată de sancțiuni dure și cu o izolare internațională tot mai mare, președintele rus Vladimir Putin nu mai are opțiuni pentru a-și extinde provocările dincolo de Ucraina pentru a diminua sprijinul internațional pentru rezistența ucraineană, spun experții.

‘Doar se înrăutățește’: Kremlinul a „practic a pierdut pe toate fronturile în ceea ce privește încercarea de a epuiza și de a crea fracturi în coaliția dintre Ucraina și aliații săi occidentali”, potrivit lui Joseph Dresen, expert în Rusia la Institutul Kennan din cadrul Woodrow Wilson Center. „Cred că Rusia se află într-o situație proastă. Una rea de ceva vreme. Se înrăutățește și mai mult”.

Când Moscova și-a desfășurat forțele în Ucraina pe 24 februarie, Rusia se aștepta ca țara să se predea rapid, nereușind să anticipeze un munte de rezistență. Printre blocajele cu care s-a confruntat Moscova s-au numărat revolta poporului ucrainean, conducerea vrednică a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, și trupele prost pregătite ale Kremlinului.

Mai mult, fosta națiune sovietică a obținut rapid sprijinul Occidentului, SUA și Europa direcționând arme și ajutor umanitar în valoare de zeci de miliarde de dolari către țara aflată în dificultate.

Încercările eșuate ale Moscovei

Moscova a încercat să slăbească hotărârea globală de a ajuta Kievul, folosind atacuri cibernetice, blocade navale pentru a împiedica exporturile cruciale de cereale, înghețarea livrărilor de gaz pentru Europa și amenințarea opririi tuturor importurilor de energie electrică, o mișcare despre care Putin a spus că ar face Europa să „înghețe”.

Dar o iarnă călduroasă, combinată cu o comunitate internațională care a răspuns colectiv la fiecare amenințare rusă cu propria ripostă, fie prin consolidarea apărării cibernetice, fie prin înlocuirea resurselor energetice sau prin sancțiuni economice asupra Rusiei, l-a ținut pe Putin cu un pas în spate.

Acum, după mai bine de 320 de zile de conflict despre care liderul rus a afirmat inițial că va dura mai puțin de o săptămână, Moscova a rămas fără aproape nicio modalitate de a face ravagii în afara Ucrainei.

„Pur și simplu nu cred că au competența pentru a proiecta puterea în altă parte în acest moment”, a declarat Brian Whitmore, expert rus la Atlantic Council, pentru The Hill.

„Cred că jocul lor a fost efectiv să înghețe Europa și să o facă să sufere pe timpul iernii. Este clar că acest lucru nu va funcționa în acest moment”, a spus Whitmore. „Ei se bazează pe faptul că hotărârea Occidentului va fi diminuată, iar acest lucru nu s-a întâmplat încă. … Nu cred că vom ajunge acolo, sincer să fiu”.

Limitarea și mai mare a opțiunilor lui Putin a fost pierderea rapidă a relațiilor economice ale Rusiei cu Occidentul, o pierdere a unor decenii întregi de relații cultivate cu greu și o excludere dintr-o rețea de informații pe care Moscova nu o mai poate folosi în avantajul său.

Ochii Ucrainei sunt țintiți pe tancurile Occidentului

Oficialii ucraineni din domeniul apărării se concentrează asupra livrărilor de tancuri din partea SUA și a partenerilor europeni, afirmând că puterea de foc și securitatea oferite de vehiculele blindate de artilerie vor menține ritmul în eforturile Kievului de a alunga forțele rusești invadatoare.

Administrația Biden a mărit cantitatea de artilerie grea pe care o furnizează Ucrainei, dar a făcut acest lucru încet și treptat pentru a se proteja împotriva percepției că Washingtonul l-ar provoca în vreun fel pe președintele rus Vladimir Putin.

Oficialii ucraineni au apreciat mult recentul anunț al administrației Biden de a furniza vehicule blindate cu mitraliere, tancuri de luptă Bradley, dar fac presiuni pentru ca Washingtonul să se angajeze să trimită tancuri Abrams.

„Bradley-urile sunt ca un sandviș, sunt bune când ți-e foame. Dar un Abrams este ca o masă completă, te va lăsa cu adevărat satisfăcut”, a declarat Yuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al apărării, pentru The Hill.

Un anunț transmis de Biden ar putea dovedi Rusiei că Occidentul este unit

Oficialii ucraineni spun că un anunț oficial transmis de administrația Biden că va furniza tancuri Ucrainei ar trimite un semnal politic important lui Putin și Rusiei că SUA și aliații săi sunt uniți în ajutorul pentru Kiev.

De asemenea, ar respinge îngrijorările că noua majoritate republicană din Camera Reprezentanților ar amenință sprijinul bipartizan pentru Kiev sau că solidaritatea Europei se fracturează în fața haosului provocat de Moscova, spun ei.

Valerii Zaluzhnyi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, a declarat luna trecută pentru The Economist că Ucraina are nevoie de 300 de tancuri pentru a obține o victorie decisivă pe câmpul de luptă împotriva Rusiei, împreună cu 700 de vehicule de luptă pentru infanterie și 500 de obuziere.

„Știu că pot învinge acest inamic. Dar am nevoie de resursele necesare”, a declarat acesta, citat de The Hill.