Lumea la zi

Cine este Valeri Gherasimov, noul șef al forțelor ruse din Ucraina? Vladimir Putin aruncă în luptă ultimele resurse

gherasimov romaniatv.net
Presedintele Vladimir Putin si generalul Valeri Gherasimov, Sursa foto: romaniatv.net

Valeri Gherasimov, generalul numit la conducerea trupelor rusești din Ucraina după numeroase de eșecuri, a deținut timp de 10 ani funcția de șef al Statului Major General. Decizia de a-l numi pe Gerasimov, considerat la momentul actual drept cel mai valoros general al Moscovei la conducerea unei operațiuni militare de teren, este considerată o nouă încercară a președintelui Vladimir Putin de a resuscita ofensiva șubredă a armatei ruse în Ucraina.

Valeri Gherasimov, în vârstă de 67 de ani, este oficialul cu cel mai înalt rang al armatei ruse după ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și este una dintre puținele persoane care au acces la codurile nucleare ale Rusiei.

Potrivit publicației Moscow Times, care dedică un articol prezentării noului al forței operative ruse din Ucraina, generalul Valeri Gherasimov a fost văzut adesea informându-l pe Putin alături de Serghei Șoigu, care nu are experiență militară, în timpul exercițiilor și întâlnirilor militare. Analiștii militari cred că Gherasimov a fost implicat îndeaproape în conceperea planului de a trimite trupe rusești în Ucraina în condiții de secret absolut.

După ce a preluat șefia armatei ruse în 2012, Gherasimov a fost cel mai longeviv șef al Statului Major General din era post-sovietică. Generalul a supervizat operațiunile din cel de-al doilea război cecen în perioada în care a lucrat în cadrul Armatei 58 a Districtului militar din Caucazul de Nord, între 1998 și 2003.

Gherasimov, un militar dur și fără menajamente

Prezentându-l pe Gherasimov președintelui Vladimir Putin, în 2012, ministrul Serghei Șoigu a subliniat experiența sa „colosală”, atât la statul major, cât și pe teren.

Născut în orașul Kazan de pe Volga, Gerasimov a absolvit Școala Superioară de Comandă a Tancurilor din Kazan în 1977 și a urcat rapid în ierarhie. El a comandat Districtul militar Leningrad între 2007 și 2009 și Districtul militar Moscova între 2009 și 2010.

Generalul Pierre de Villiers, care a fost șeful Statului Major General al forțelor armate franceze între 2014 și 2017, a declarat că își amintește de Gerasimov ca de un militar dura, fără menajamente. „Ceea ce am observat a fost că nu recunoștea decât un singur lucru, echilibrul de putere”, a declarat Pierre de Villiers la televiziunea franceză.

Ucrainenii l-au ratat

La începutul ofensivei din Ucraina, majoritatea analiștilor militari occidentali au declarat că Valeri Gherasimov era implicat îndeaproape în operațiunile de pe teren din Ucraina.

Un oficial al Pentagonului a declarat că generalul a vizitat regiunea estică Donbas în primăvară. Conform analiștilor militari, Gherasimov făcea turul frontului pentru a înțelege mai bine condițiile de pe teren și pentru a-și mobiliza trupele după ce forțele rusești nu au reușit să captureze Kievul.

De altfel, un consilier al președintelui ucrainean, Oleksiy Arestovych, a declarat în decembrie că trupele ucrainene l-au vizat pe Valeri Gherasimov în timpul vizitei sale în estul Ucrainei, dar acesta a reușit să scape.

Vladimir Putin încearcă să recâștige controlul

Institutul pentru Studiul Războiului, un grup de analiză cu sediul la Washington, și-a exprimat îndoiala că generalul Valeri Gherasimov va fi capabil să recupereze terenul peirdut de trupele rusești: „Este foarte puțin probabil ca Gerasimov să reușească să satisfacă cu succes așteptările nerealiste ale lui Putin în ceea ce privește performanța sa”.

În calitate de comandant al forțelor armate ruse din Ucraina, Gherasimov l-a înlocuit pe Serghei Surovikin, care a ocupat funcția de conducere timp de doar trei luni și care va fi acum unul dintre adjuncții lui Gherasimov.

Numele predecesorului lui Surovikin nu a fost anunțat public, iar întreaga structură de comandă în timpul ofensivei rămâne opacă.

„Gherasimov va prezida probabil o structură de comandă dezorganizată, afectată de eșecuri endemice, persistente și care se consolidează de la sine, pe care el le-a pus în mare parte în mișcare”, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului, citat de publicația Moscow Times.

Mulți analiști au subliniat că, prin împingerea lui Gerasimov în rolul de vârf pe front, Putin a vrut să-și reafirme controlul după ce forțele neregulate care luptă în Ucraina, inclusiv grupul de mercenari Wagner, l-au lăudat pe Surovikin și au criticat armata rusă.