Infofinanciar > Lumea la zi > Occidentul „sare cu armele” pe Ucraina! Germania așteaptă semnalul SUA, iar Londra este prima care furnizează tancuri de luptă moderne
Lumea la zi

Occidentul „sare cu armele” pe Ucraina! Germania așteaptă semnalul SUA, iar Londra este prima care furnizează tancuri de luptă moderne

Tancuri, Sursă foto: Evenimentul istoric
Sursă foto: Evenimentul istoric

Decizia Marii Britanii de a furniza Ucrainei tancuri de luptă moderne pune o presiune sporită pe cancelarul german. Cu toate acestea, este puțin probabil ca Olaf Scholz să fie de acord cu trimiterea de blindate grele germane fără a lua exemplu de la Washington. Pentagonul nu este însă de acord să livreze ucrainene tancuri Abrams.

Purtătorul de cuvânt al lui Scholz a declarat că planurile Londrei de a livra Ucrainei tancuri Challenger 2 de fabricație britanică nu vor schimba poziția guvernului german, care a respins până acum apelurile tot mai numeroase pentru ca Berlinul să livreze Kievului puternicele tancuri germane Leopard 2.

Polonezii așteaptă acordul nemților

Varșovia a propus ca blindatele Leopard fabricate în Germania să fie livrate prin intermediul unei alianțe mai largi de țări europene. „O companie de tancuri Leopard pentru Ucraina va fi transferată ca parte a formării unei coaliții internaționale. O astfel de decizie este deja luată în Polonia”, a declarat președintele polonez Andrzej Duda într-un tweet. Marele obstacol în calea acestor transferuri este că Berlinul trebuie să dea undă verde pentru reexportul armelor fabricate în Germania.

„Nu există nicio schimbare în situația actuală din cauza pasului pe care l-a anunțat guvernul britanic”, a declarat purtătorul de cuvânt Steffen Hebestreit într-o conferință de presă la Berlin. El a adăugat că nu are cunoștință de nicio solicitare oficială din partea țărilor partenere de a furniza în comun tancuri Leopard armatei ucrainene.

Doi oficiali germani au declarat, sub protecția anonimatului, că poziția lui Scholz a depins în mare măsură de președintele american Joe Biden, cu care cancelarul s-a coordonat îndeaproape atunci când a emis săptămâna trecută o declarație comună prin care a anunțat livrarea în comun a unor vehicule de luptă de infanterie germane și americane către Ucraina.

Hebestreit a precizat că decizia de săptămâna trecută a lui Scholz și Biden a marcat „un pas calitativ nou” în sprijinul acordat Ucrainei și a subliniat că aliații „vor trebui să vadă pe parcurs” ce pași suplimentari ar putea fi făcuți în „coordonare internațională”.

La un miting electoral regional desfășurat recent la Berlin, Scholz a subliniat importanța discuției despre arme cu președintele american, afirmând că livrările de tancuri către Ucraina trebuie discutate „împreună cu prietenii și aliații și mai ales cu partenerul nostru transatlantic, cu Statele Unite ale Americii”.

Ucraina are speranțe mari

Planurile britanice, care ar urma să fie anunțate oficial la o reuniune a oficialilor occidentali din domeniul apărării la baza militară Ramstein din Germania, la 20 ianuarie, vor crește probabil presiunea asupra lui Scholz. Motivul – Marea Britanie ar putea fi prima țară care furnizează armatei ucrainene tancuri de luptă moderne de producție occidentală. Downing Street a declarat că secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, conduce discuțiile cu aliații occidentali cu privire la modul de a trimite tancuri „care schimbă jocul” în Ucraina.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat pentru postul public de televiziune german ARD că este convins că Germania va accepta mai devreme sau mai târziu să trimită tancurile Leopard.

„Chiar dacă are anumite argumente raționale pentru a nu o face, Germania o va face la o dată ulterioară”, a declarat Kuleba. „Am văzut deja acest lucru cu obuzierele autopropulsate, cu sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T și, cel mai recent, cu sistemele de apărare antiaeriană Marders și Patriot.” Kuleba a adăugat: „Este întotdeauna un model similar: Mai întâi spun „nu”, apoi își apără cu înverșunare decizia, pentru ca în final să spună „da”. Încă încercăm să înțelegem de ce guvernul german își face acest lucru.”

Presiunile asupra cancelarului german vin și din partea aliaților politici. Marie-Agnes Strack-Zimmermann, președinta comisiei de apărare a parlamentului german și deputat din partea FDP, partenerul liberal de coaliție al lui Scholz, l-a îndemnat, de asemenea, pe Scholz să urmeze planurile britanice și să renunțe la reticența sa față de trimiterea de tancuri grele. „După Marder, trebuie să urmeze Leopard, astfel încât Ucraina să se poată apăra cu succes împotriva războiului brutal de agresiune al Rusiei. Germania trebuie în sfârșit să ia un avans strategic și nu ar trebui să reacționeze întotdeauna doar atunci când situația din Ucraina se deteriorează”, a precizat Strack-Zimmermann pentru POLITICO.

Cancelarul german a argumentat în repetate rânduri împotriva livrării de tancuri Leopard către Ucraina, spunând că Germania nu trebuie să acționeze singură în trimiterea de tancuri occidentale. Un argument care ar fi invalidat de mișcarea Marii Britanii. Până în prezent, țările au furnizat Ucrainei doar tancuri de luptă mai vechi din epoca sovietică, dar stocurile acestor vehicule, precum și muniția, sunt din ce în ce mai puține, iar conștientizarea faptului că Kievul are nevoie de sprijin suplimentar, pe fondul temerilor legate de o nouă ofensivă rusă, este tot mai mare.

SUA nu pare dispusă să trimită tancurile Abrams

Discuțiile dintre SUA și ucraineni continuă cu privire la furnizarea de tancuri Abrams de fabricație americană, dar nu s-au înregistrat progrese semnificative, deoarece administrația Biden consideră că o soluție condusă de Europa este cea mai bună.

Departamentul Apărării a ezitat să furnizeze blindate Abrams Ucrainei din cauza problemelor semnificative de întreținere și susținere. O divizie de tancuri poate consuma până la 600.000 de galoane de combustibil pe zi, iar puține dintre tehnologiile tancurilor sunt aprobate pentru export.

„Este în mod constant un subiect de discuție, dar nu este aproape de o decizie”, a declarat o persoană familiarizată cu deliberările interne, care a cerut să rămână anonimă.

„Cu siguranță, știm că tancul Abrams, pe lângă faptul că este un consumator de benzină, este destul de dificil de întreținut”, a declarat săptămâna trecută reporterilor de la Pentagon Laura Cooper, adjunctul secretarului adjunct al apărării pentru Rusia, Ucraina și Eurasia.

Oficialii ucraineni au sugerat ca SUA să trimită un număr redus de tancuri Abrams – chiar și cinci – pentru a stimula Europa să acționeze, a declarat o a doua persoană familiarizată cu discuțiile dintre SUA și Ucraina. În ciuda faptului că a promis transparență totală cu privire la locul de desfășurare a tancurilor și la modul în care sunt folosite, Pentagonul nu a agreat această idee.