Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia lucrează în continuare la o întâlnire „istorică” cu Turcia, Iran și Siria! Îi va reuși lui Vladimir Putin?
Lumea la zi

Rusia lucrează în continuare la o întâlnire „istorică” cu Turcia, Iran și Siria! Îi va reuși lui Vladimir Putin?

Hassan Rouhani, Erdogan Vladimir Putin, dayan.org
sursă foto: dayan.org

Legăturile dintre Turcia și Rusia sunt foarte importante, iar Ankara ar dori să găsească o modalitate de a se întâlni cu Damascul fără a-i înfuria prea mult pe rebelii sirieni. Rusia, pe de altă parte, ar dori să reunească Turcia, Siria și Iran într-un fel de întâlnire istorică.

Acesta ar putea fi un pas spre normalizarea relațiilor dintre Siria și Turcia. Cele două state au lucrat la discuții pe tema energiei, iar Turcia a achiziționat S-400 de la Rusia, dar pentru Rusia, o schimbare în politicile Turciei în Siria ar fi o schimbare majoră. Turcia este membră a NATO, dar a lucrat pentru a bloca aderarea Suediei și Finlandei, ceea ce ajută potențial Rusia.

„Calendarul pentru o întâlnire a miniștrilor de externe ai Rusiei, Siriei și Turciei nu a fost încă negociat, dar consultările pe această temă continuă”, a declarat Mihail Bogdanov, ministrul adjunct de externe rus și reprezentantul prezidențial special pentru Orientul Mijlociu și Africa, conform presei de stat ruse TASS. „Lucrăm la problema organizării unei reuniuni ministeriale; am avut consultări cu delegații din Siria și Iran și suntem în contact cu partenerii noștri turci prin intermediul ambasadelor. Această activitate continuă. Dar nu există încă un calendar”, a declarat oficialul pentru TASS, citată de Jerusalem Post.

Întâlnirea celor trei este aproape?

Potrivit acestui raport, există discuții în curs de desfășurare cu privire la un fel de întâlnire planificată în februarie. Cu toate acestea, nu este clar ce ar putea avea loc. Miniștrii apărării rus, sirian și turc s-au întâlnit la Moscova în decembrie, un semnal clar că Turcia își încălzește legăturile atât cu Moscova, cât și cu Siria.

Turcia își întărește legăturile atât cu Rusia, cât și cu Siria. Moscova dorește să reunească diplomați de top din diferite țări, iar acest lucru ar putea duce apoi la o întâlnire a președinților diferitelor țări. Nu este clar dacă Iranul va fi implicat. Iranul, Turcia și Rusia s-au întâlnit în mod regulat din 2016 în cadrul procesului Astana, care a fost conceput pentru a reduce conflictul din Siria.

Acest lucru a permis regimului sirian să facă multe progrese, cu sprijinul Rusiei și al Iranului. În schimb, Turcia s-a mutat în anumite părți din nordul Siriei și i-a transformat pe rebelii sirieni în proxeneți. Apoi, Turcia i-a redirecționat pe rebelii sirieni pentru a lupta împotriva FDS și a YPG-ului kurd, susținute de SUA. În esență, politica Turciei din 2015 a fost de a învinge YPG kurde în Siria. În acest scop, i-a reorientat pe rebelii sirieni de la lupta împotriva regimului de la Damasc la lupta împotriva YPG și a SDF susținute de SUA.

Cum s-au ajutat reciproc

În cadrul acestui complex brinkmanship, Turcia a reușit să deplaseze forțe în Idlib și într-o zonă de lângă Manbij și apoi a lansat o invazie în Afrin. Între timp, regimul sirian, cu sprijinul Iranului și al Rusiei, a recucerit sudul Siriei și alte zone ale țării, astfel încât, în 2018, avea un control ferm asupra părților populate ale țării, cu excepția nordului, unde este prezentă Turcia, și a estului Siriei, unde sunt prezente forțele americane.

O politică-cheie pentru Rusia a fost să încurajeze Turcia să lupte împotriva SUA, iar aceasta a obținut ceea ce dorea la sfârșitul anului 2019, când Turcia a atacat FDS și a cerut SUA să părăsească Siria. De atunci, Turcia a afirmat că va lansa mai multe invazii. Pentru Rusia, un ideal ar fi ca SUA să plece, sub presiunea Turciei, iar apoi regimul sirian să se năpustească asupra unor zone precum Hasakah și alte părți din estul Siriei unde SUA sunt prezente.

Problema cheie este însă cum poate Rusia să-i abandoneze pe rebelii sirieni și să predea zonele lor regimului fără a crea probleme acasă, unde milioane de sirieni locuiesc în Turcia. Având în vedere alegerile din Turcia, este posibil ca partidul de guvernământ să nu dorească haos în Siria. Cu toate acestea, legăturile dintre Turcia și Rusia sunt foarte importante, iar Ankara ar dori să găsească o modalitate de a se întâlni cu Damascul fără a-i înfuria prea mult pe rebelii sirieni.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.